PIHTIJE SU JEDAN OD NAJZDRAVIJIH SRPSKIH SPECIJALITETA I TREBA DA IH JEDETE ŠTO ČEŠĆE: 8 tegoba koje samo one rešavaju

Pihtije su veoma zdrav specijalitet koji sanira čak 8 zdravstvenih problema i stoga treba što više da ih jedete tokom zime

Objavljeno: 02.01.2023. 10:22h
Autor:
Pihtije, Foto: Shutterstock

Ljudi ili vole pihtije ili ih ne vole uopšte. Srbi imaju jedan izraz koji glasi ovako: "I pihtije dolaze s godinama" Aludirajući da se ovaj specijalitet zavoli tek u kasnom životnom dobu.

Ipak, istina je da su pihtije jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta, a zašto je to tako čitajte u nastavku teksta.

Želatin je belančevinasti proizvod, bezbojna ili žućkasta supstanca bez mirisa i ukusa koja se dobija kuvanjem kože, kostiju ili vezivnog tkiva goveda, svinja ili konja, koje je na našim prostorima vezano za spremanje pihtija.

foto: Bakina kuhinja

Želatin je hidrolizovni oblik kolagena koji se dobija parcijalnom hidrolizom kolagena izdvojenih iz kože, kostiju ili hrskavice vezivnog tkiva. Zagrejan želatin se topi, a kad se ohladi opet je čvrst, a pomešan sa vodom formira polugel. Ako se potopi u vodu, deo supstance se rastvara. Postojan je u veoma malom temperaturnom opsegu. Glavni je sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja. Dobijen je hidrolizom od kolagena, protein koji daje snagu i potporu tkivima i organima. Za skuplja korišćenja kao što su fotografska i farmaceutska, koristi se želatin koji se dobija iz goveđih kostiju. Danas se pored svinjskog i goveđeg koristi i riblji želatin, piše Ordinacija.tv

Goveđi želatin sadrži dijetetski kolagen, prolin, glicin i protein. Smatra se da ima pozitivan uticaj na zdravlje kože, kose i noktiju, pomaže kod bolova u zglobovima, zateže kožu, dobar je za probavni i imuni sistem, a pretpostavlja se i da smanjuje pojavu celulita. Trećinu svih aminokiselina u želatinu čini glicin koji je poznat po antiupalnim dejstvima pa je dobar kod zarastanja ranam regeneracije kože, a povoljno utiče i na kvalitet sna.

Ipak najveću primenu goveđi zelatin ima u prehrambenoj industriji i kao sredstvo za želiranje se može naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama i želeima konditorske industrije i mesnim proizvodima.

Kako se pije goveđi želatin?

Primena goveđeg želatina u lekovite svrhe je vrlo jednostavna. Želatin se potopi u jogurt ili običnu vodu i ostavi da odstoji kako bi nabubrio pa se može popiti ili bolje rečeno pojesti.

Goveđi želatin - lekovitost i upotreba

Osim primena u kulinarstvu, goveđi želatin se koristi i za otklanjanje mnogih zdravstvenih problema. Posebnu primenu kao lek ima kod problema sa kičmom, kostobolje, ali i kad je oštećena hrskavica. Prolin i hidrosiprolin su delotvorni za oporavak vezivnog tkiva što se pripisuje i želatinu koji takođe može da poveća rast i obim vezivnog tkiva.

1. Želatin za mršavljenje

Želatin je niskokaloričan, smanjuje apetit, pojačava osećaj sitosti i pomaže ako želite da smršate. Praktično ne sadrži masti i ugljene hidrate. Preporučljivo ga je uvrstiti u ishranu ako želite dobro svom organizmu.

2. Želatin za kostobolju

Za kostobolju je potreban tretman od mesec dana koji se može ponoviti tek nakon šest meseci. Goveđi želatin priprema: svako veče, mesec dana se 5 grama želatina sipa u čašu koja na dnu ima hladne vode. Ostavi se noću da nabubri i da se pretvori u žele. Ujutru se ova smesa popije pre doručka. Ako želite bolji ukus dodajte joj malo meda, voćni sok ili jogurt. Ova smesa se može koristiti i u slučaju problema sa hrskavicom kolena.

3. Želatin za hrskavicu, mišiće i tetive

Želatin ojačava zglobove i srčani mišić i ubrzava metabolizam. Veoma dobro utiče na koncentraciju i pomaže koži da ostane elastična i zdrava. Daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima. Osim što pomaže sprečavanju osteoporoze, goveđi zelatin poboljšava kvalitet noktiju i kose. Neka istraživanja su pokazala da čak povoljno utiče i na holesterol u krvi. U poslednje vreme ljudi se okreću prirodi i njenim lekovima za razne bolesti. Jedan od prirodnih načina da pomognete svojim kostima je sigurno i govedji zelatin koji uz adekvatnu ishranu može biti pravi izbor.

foto: Shutterstock

4. Za zdravlje zglobova

Želatin sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor i sumpor što je veoma moćan sastav. Sve se to lako apsorbuje, a ključni su za zdravlje kostiju i zglobova. Osim svega navedenog želatin pomaže osobama koje su usled bolesti dugo bili vezani za krevet i nisu ustajali jer podstiče oporavak atrofiranih mišića. Želatin koriste i sportisti koji naporno treniraju jer sadrži mnoge aminokoseline koji ubrzavaju njihov oporavak.

5. Želatin za strije

Čest problem mladih trudnica je pojava strija. Goveđi želatin pomaže i kod ovog problema jer poboljšava čvrstinu i elastičnost kože. Povećava se proizvodnja kolagena u organizmu, a to je ključ za sprečavanje strija.

foto: Shutterstock

6. Za varenje

Sastojci želatina pomažu u povećanju količine hlorovodonične kiseline u želucu što je veoma važno za proces varenja i apsorpciju nutrijenata. S godinama nivo ove kiseline opada, a najčešći uzrok je stres pa njen nedostatak može dovesti do anemije.

Mnoga istraživanja u svetu se rade sa različitim supstancama sve u svrhu poboljšanja čovekovog zdravlja i dužeg života. Naučnici u Rusiji su radili eksperimente sa miševima i želatinom i utvrdili da je želatin zacelio sluzokožu creva miševa koju su bila oštećena od raznih hemikalija.

U slučajevima neuhranjenosti pacijenata zbog osetljivosti na gluten, doktori sui m davali govedji zelatin koji se dobro pokazao i postignuti su dobri rezultati u njihovom oporavku.

7. Za lice i kožu

Želatin ima veliku primenu u kozmetičkoj industriji jer je osnovni sastojak antirid krema i preparata protiv starenja. Zbog nedostatka kolagena dešavaju se mnoge promene u organizmu, a prvo se vide na koži i kosi. Starenjem opada sposobnost organizma da sintetiše kolagen pa vlakna u koži gube elastičnost i stvaraju se bore. Starenje se ne može sprečiti, ali se njegove posledice mogu ublažiti. Kolagen vezuje vodu i tako smanjuje dehidriranje organizma pa tako i kože.

Postoje razne maske za lice sa goveđim želatinom koje su efikasne su i čine kožu glatkom.

Pomeša se jedna kašika želatina u prahu sa dve kašike tople vode i kašikom svežeg soka od limuna i nanese na lice. Ostavi se na licu 15 minuta i ispere toplom vodom.

Želatin je u stvari kolagen u prirodnom obliku i uključujući ga u ishranu koža će biti sjajna i zategnuta pa će tako i bore biti manje vidljive.

8. Želatin za kosu

Goveđi želatin se koristi i za kosu, a tretman je sledeći. Pomeša se kašika želatina u prahu u pola šolje hladne vode pa se doda još pola šolje mlake vode, kašičica meda i kašičica jabukovog sirćeta. Ovaj gel umasirajte u celu kosu, ostavite da stoji desetak minuta i operate kosu.

Recept za goveđe pihtije

Pihtije se kod nas uglavnom prave od svinjskih nožica jer su one dostupnije u prodaji, ali naravno goveđe pihtije se prave od goveđih nožica. Princip je isti, bitno je da imate nogice koje su dobro oprane i očišćene i stavite ih da se kuvaju u najmanje 5 litara vode. Kad prokuvaju, penu koja se stvara na površini skidate kašikom. Kad nestane pene dodate zrna bibera, lovorov list, so, peršun i kuvate dok se meso ne odvoji od kostiju. Polovina vode treba da uvri i da bude lepljiva. Ni slučajno ne dolivajte vodu.

Skinete kašikom nakupljenu masnoću sa vrha, izvadite meso i stavite ga u sudove gde ste planirali da ulijete skuvanu tečnost, pa proceđenu tečnost prelijete preko mesa, dodate sitno iseckani beli luk i pospete mlevenim biberom. Ostaviti na hladnom mestu sudove sa pihtijama da se masa stegne i služite kao predjelo.