3 RECEPTA ZA UKUSNI RUČAK: Posni obroci za vikend pred nama - Ukusno i zdravo, nestaće sa stola za tili čas

Tokom posta veoma je važno da se pravilno hranite. Ovo je momenat kada možete da se okrenete sirovima namirnicama, ali preporuka je da se ne preteruje

Objavljeno: 09.12.2022. 09:01h 17:03h
Autor:
3 recepta za posni ručak, Foto: Shutterstock

Danas vam donosimo 3 recepta za posana jela:

1. Posni rižoto sa pečurkama

Potrebno:

  • 400 grama šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 1 veza peršuna
  • so i biber
  • malo ulja i malo vode

Priprema: U tiganju na malo ulja prodinstati crni luk sitno sečen. Dodati seckane šampinjone. Dinstati sve dok se sasvim ne isprži, a kada počne da prijanja za tiganj dodajte opran pirinač i začine. Promešajte pa nalijte vode da smesa ogrezne. Ostavite da uvri i pirinač nabubri. Još jednom dodajte vodu, a zatim i seckan peršun. Nakon 10 minuta isključite i ostavite da se ručak malo "odmori". Poslužiti toplo.

foto: Shutterstock

2. Posna obrok salata

Potrebno je:

  • 400 grama krompira
  • 200 grama pečenih paprika
  • 200 grama ribe
  • 1 glavica crnog luka
  • so i biber
  • maslinovo ulje

Priprema: Skuvajte krompir, a pečene paprike iseckajte sitno. Izmešajte sve zajedno: krompir, paprike, ribu (mi korisimo dimljenu skušu očišćenu od kostiju), sitno seckan crni luk, začine i ulje. Poslužiti toplo.

3. Sočivo - najzdravija posna čorbica

Potrebno je:

  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 2 paškanata
  • 3 čena belog luka
  • 400 grama sočiva
  • začini
  • voda

Priprema: Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, zatim rendanu šargarepu i paškanat. Dodajte začine: suvu začinsku papriku, so i biber. Dodajte sočivo i sve izmešajte. Nalijte sa dosta vode (do vrha šerpe) i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Dodajte malo peršuna i poslužite toplo.