7 "BRZIH" JELA ZA 7 DANA U NEDELJI: Jelovnik za sve one koji nemaju mnogo vremena za pripremu ručka
Većina nas nema mnogo vremena za pripremu jela, pa stoga pribegava nekim "usputnim" rešenjima. Ali sasvim je moguće i izvodljivo da se hrana pripremi za 15 minuta, a evo i kako
Autor:
Svake nedelje donosimo vam novih 7 predloga za ručak koje možete da iskoristite narednih 7 dana.
Ove nedelje su to jela koja se spremaju brzo - od 15 do 30 minuta najviše:
PONEDELJAK - Testenina u paradajz sosu
Potrebno:
- Pakovanje testenine po izboru,
- glavica crnog luka,
- čen belog luka,
- 1 šargarepa,
- 500 ml paradajz sosa,
- 200 pečurki (ili slaninice),
- so, biber, origano i
- 100 kačkavalja.
Priprema: Na malo ulja prodinstajte beli i crni luk i izrendanu šargarepu. Kada šargarepa omekša a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte pečurke ili slaninicu. A nakon par minuta i paradajz sos. Pustite sve da krčka oko desetak minuta. Dodajte začine a zatim prelijte preko testenine koju ste za ovo isto vreme kuvali na drugoj ringli.
UTORAK - Krem čorba od tikvica
Potrebno:
- 1 tikvica,
- 1 glavica crnog luka,
- 1 čen belog luka,
- 2 krompira,
- malo vode,
- 500 ml mleka,
- so, biber,
- veza sveže mirođije (može i osušena mirođija).
Priprema: Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, zatim dodajte oljuštenu tikvicu isečenu na kocke kao i krompir. Zatim sipajte malo vode (da ogrezne) i pustite da se povrće skuva. Zatim sve sameljite štapnim mikserom pa dodajte mleko i pustite da čorbica provri. Kada počne da vri isključite ringlu pa dodajte so, biber i svežu mirođiju.
Pri posluživanju u tanjir možete da dodate i jednu kašiku kisele pavlake.
SREDA - Riba sa dalmatinskom garniturom
Potrebno:
- 2 skuše
- 5 krompira
- 1 veza blitve
- so i biber
- malo ulja
- pola limuna
Priprema: Skušu oprati, usoliti i iseći uzduž do glave. Na vrelom ulju pržiti je 10 minuta s jedne i 10 minuta s druge strane. Za to vreme skuvati krompir, dodati mu blitvu, a kad se sve skuva, procediti i začiniti. Servirati uz limun.
ČETVRTAK - Domaćinski ručak
Potrebno:
- 500 g pilećeg filea,
- 1 glavica crnog luka,
- 2 čena belog luka,
- 2 zelene paprike,
- 2 paradajza,
- so, biber, peršun.
Priprema: Crni i beli luk prodinstajte na ulju zatim dodajte piletinu. Nakon desetak minuta dodajte na kocke isečenu papriku i paradajz, kao i začine. Nako 15 minuta vaše jelo je gotovo.
Ovaj domaći bućkuriš odlično "ide" uz integralni hleb.
PETAK - Obrok salata
Potrebno je:
- Konzerva tunjevine,
- 1 glavica crnog luka,
- 100 grama pasulja iz konzerve,
- 50 grama kukuruza šećerca,
- sok od 1 limuna,
- 3 kisela krastavca,
- 2 rotkvice,
- kockice hleba,
- so i biber.
Priprema: U činiju izmešajte tunjevinu, iseckan luk, pasulj iz konzerve kao i kukuruz. Krastavčiće, rotkvicu i hleb dodajte, začinite pa dodajte i sok od jednog limuna. Sve lepo izmešajte i uživajte u izuzetno zdravom i kaloričnom obroku.
SUBOTA - TORTILJA SA JAJIMA
Sastojci:
- Tortilja
- Nekoliko listova zelene salate
- Pavlaka
- 2-3 kuvana jaja
Priprema: Izlupajte 2 ili 3 jaja, zavisno od količine obroka koju želite da pojedete. Smesu sipajte na prethodno zagrejani tiganj. Sačekajte da se omlet zaprži i preko njega stavite tortilju, dok je gornja strana i dalje neispečena, kako bi se tortilja zalepila.
Okrenite onda stranu sa tortiljom na dno tiganja, sačekajte manje od minuta i izvadite smesu na tanjir.
Premažite stranu tortilje na kojoj je omlet sa pavlakom. Na kraju na omlet postavite i nekoliko listova zelene salate.
NEDELJA - Sočivo sa slaninicom
Potrebno:
- 500 grama sočiva
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 200 grama suve slaninice
- Začini
Priprema: Slaninicu sitno iseckajte pa je stavite u dublju šerpu. Dodajte joj i crni i beli luk pa dinstajte kratko. Dodajte i oprano sočivo, a potom i začine. Nalijte vodom i ostavite da se kuva 20 minuta. Nakon toga sklonite sa ringle i poslužite.