sPECIJALITET
RUČAK ZA DANAS: Specijalitet turske kuhinje - Sogam Dolma!
Danas pravimo nešto neobično, a opet tako blisko
Autor:
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 150 g pirinča
- 8 glavica crnog luk
- 5 kašika ulja
- 200 ml soka od paradajza
- so, biber, aleva paprika
Priprema:
Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuva, inače će se raspadati. Izvadite ga iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi. Kada se ohladio pažlijvo vaditi list po list iz sredine (prstenove) po mogućstvu da ostanu celi. Spoljni ostavite za punjenje, a unutrašnje iseckajte i propržite na ulju, zajedno sa mlevenim mesom. Začinite po ukusu pa dodajte oprani pirinač.
Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvajte. Smesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda. Napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.