Obratite pažnju
KO ŽELI DA SMRŠA, OVO TREBA DA DORUČKUJE: Po savetu nutricioniste!
Vlakna su ključan sastojak za započinjanje dana na pravi način, pa se ustvari ne može govoriti o zdravom doručku bez da se spomene - ovsena kaša
Autor:
Jedete li ugljene hidrate ili ih izbegavate? Da li je bolje jesti masnije namirnice ujutro ili ih potpuno izbegavati? To su pitanja na koja je važno dati odgovor ako tražite najbolji odabir za doručak i ako želite da izgubite višak kilograma.
Naravno da je frustrirajuće ako odgovor ne znate na pitanje šta jesti, ali kako bi i tome stali na kraj, nutricionista dr Kortni D'Anđelo donosi konačnu presudu o namirnicama koje bi trebalo u tom slučaju da se jedu za doručak.
1. OVSENA KAŠA
Vlakna su ključan sastojak za započinjanje dana na pravi način, pa se ustvari ne može govoriti o zdravom doručku bez da se spomene ovsena kaša.
"Ona je dragulj prepun topivih i netopivih vlakana, koji vam pomažu da dugo ostanete siti i igra veliku ulogu u probavnom zdravlju jer će omogućiti nesmetan rad creva i probave“, ističe nutricionista. Iako se radi o možda najboljem izboru za doručak, neki ljudi se i dalje boje da jedu ugljene hidrate kada su na dijeti, ali moramo se setiti da nisu svi ugljeni hidrati pretnja.
Često se pretpostavlja kako će oni sprečiti gubitak kilograma, ali ako se radi o visokokvalitetnim, celovitim žitaricama kao što je ovas, ne morate brinuti jer se radi o namirnici savršenoj za dijete, a posebno ako je uključite u prvi obrok u danu, dodaje D'Anđelo.
Ona i savetuje da ne jedete dodatake poput maslaca, punomasnog mleka ili nekih kaloričnih dodataka ako ste na dijeti. Dodajte joj sveže voće i malo grčkog jogurta.
2. JAJA
Jaja su odličan doručak za one koji su na dijeti jer su puna proteina ali isto tako imaju jako malo kalorija. Proteini su važan mikronutrijent kojeg bi trebalo unositi ujutro kako bismo duže bili siti. Jedna studija objavljena u magazinu Hormone Research and Paediatrics je otkrila kako nakon 3 meseca, kod 156 osoba koje su bile gojazne, a koje su unosile manje kalorija za ručak nakon što su doručkovali namirnice pune proteina poput jaja. To je rezultiralo, naravno, gubitkom kilograma. Naučnici su zaključili da su bili manje gladni i da su hormoni gladi bili manje aktivni.
D'Anđelo smatra da pri mršavljenju pomažu i kalcijum i antioksidansi iz jaja jer poboljšavaju rad probavnog sistema.
3. JOGURT
Ovo je odličan doručak za sve koji gube kilograme, ali je važno znati koji jogurt izabrati. Kako su i oni puni proteina i duže se vare, odličan su izbor ali je važno paziti da odaberete proizvod koji nema šećera, a tu se opet nameće grčki jogurt. Grčki jogurt je lepljiviji i teži od običnog jogurta. To se postiže kada se iz običnog jogurta na poseban način izvuče surutka. Dobija se jogurt bogat proteinima, ali bez dodatih šećera i ugljenih hidrata. Dodajte mu malo voća i orašastih plodova kako biste iskoristili i dobrobiti antioksidanasa i zdravih masnoća.
4. SVEŽE POVRĆE
Nekima nije tako lako uvesti sveže povrće u prvi tanjir, posebno ako već jedete kašu, jaja ili jogurt. Ali ako ga nekako ukomponujete u doručak, to vam može pomoći da brže izgubite kilograme. Povrće ima jako malo kalorija ali jako puno važnih nutrijenta koji vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma a to su vitamin B i vlakna. Ali, ono će ponuditi i nutrijente koji će vas dugo ostaviti sitima pa ćete sigurno i manje jesti tokom dana. Možda je dobra ideja da ga dodate omletu, a koristiti možete pečurke, spanać i papriku…
5. PUTER OD BADEMA
D'Anđelo voli da koristi ovaj puter u doručku zbog nutrijenata koje sadrži, a to su vlakna, proteini, antioksidansi i dobre masnoće. Orašasti plodovi su odlični za dijete a studije pokazuju da oni koji ih jedu duže ostaju siti. Dodajte ga ovsenoj kaši, jogurtu ili namažite na tost, a možete pripremiti i smuti.
6. PROTEINSKI SMUTI
D'Anđelo isto tako savetuje kako su ovi napici odličan izbor za doručak ako želite izgubiti kilograme.
"S proteinskim prahom u ovom napitku unosite puno proteina a malo kalorija. Kako bi vam napitak bio ukusan, dodajte mu voće i povrće radi što boljeg unosa antioksidanasa i vlakana."