Budući da nastojimo da se hranimo održivo, biramo domaće, lokalne proizvode onda kada im je kalendarski vreme. Kako bismo izbegli upotrebu plastične ambalaže, biramo da sami napravimo izvesne zalihe omiljenog voća i povrća za period kada na pijacama ne budu bili dostupni.
Kako se pravilno zamrzavaju proizvodi?
Osnova, prvi koraci
Izdvojte sveže proizvode, idealno bi bilo da je reč proizvodima koji nisu hemijski tretirani. Ukoliko niste sigurni odakle dolazi vaše voće i povrće izbegavajte ono koje je nateže ili nemoguće očistiti od pesticida. (Ukoliko niste u materijalnoj situaciji da kupujete isključivo organske proizvode, koji su i kod nas, kao i svuda u svetu skuplji u odnosu na konvencionalne, možete napraviti listu prioriteta kada je voće i povrće u pitanju. Neke kulture prirodno imaju bolju zaštitu (deblju koru) pa je manja mogućnost da su pesticidi doprli do proizvoda. Takođe, postoje i oni koje biljne štetočine i paraziti ređe napadaju pa je upotreba pesticida na njima manja. Proizvodi koji su često na meti štetočina pa je upotreba pesticida u njihovom uzgoju u velikoj meri prisutna, a pri tome oni i prirodno imanju tanju kožicu ili su bez kore, spadaju u one koje bismo vam preporučili da kupujete organske. Kod njih je hemijsku kontaminaciju ili jako teško ili nemoguće ukloniti. U ovu grupu se ubrajaju krompir, paprika, zelena salata, krastavac, tikvice, kelj, čeri paradajz, spanać, celer, jagode, nektarine, breskve, jabuke, grožđe. O tome koje kulture imaju manji rizik od zagađenja pesticidima pročitajte ovde.)
- operite i očistite sve pažljivo i temeljno. Uklonite peteljke i isecite plodove na približno jednake komade
- pripremite vašu ambalažu pogodnu za zamrzavanje: tegle, aluminijumske kutije, krpe i kese sa pčelinjim voskom koje možete koristiti za proizvode koje želite da zamrznete na 2-3 nedelje.
Obilje svežeg voća i povrća dostupno je ovih dana na našim pijacama, njivama i mini baštama. Kako većina sezonskog voća i povrća stasava upravo u ovom periodu, pravi je trenutak da iskoristite dostupne plodove i zaledite deo istih za period godine kada nije njihova sezona.