Recept za desetku

VRHUNSKI GULAŠ IZ RERNE SA POVRĆEM: Domaćinski ručak dostojan i svečane trpeze! (RECEPT)

Ukus savršenstva!

Objavljeno: 04.08.2021. 15:47h
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sastojci:

1 kg junetine – od buta 2 glavice crnog luka 3 šargarepe 3 čena belog luka 4 babure paprike 1 konzerva paradajz pelata (mala konzerva, a možete svež paradajz da isečete na sitne kockice ili sameljete) 200 g šampinjona 1 ravna kašika suvog začina 100 ml ulja ili masti 1/4 kašičice soli, pola kašičice bibera 1 kašika crvene mlevene paprike 1 kašika sušenog peršunovog lista 1 kašika brašna i malo vode

Priprema:

Meso iseći na krupnije kocke. Zagrejati ulje na jaču vatru, pa spuštati komade mesa, tako da izmedju njih ima prostora kako se ulje ne bi hladilo nego se meso odmah pržilo.

Od 1 kilograma mesa imate dve ture za pečenje. Kako pržite meso tako odmah ga spuštajte u posudu za gulaš. Dok se meso prži, iseckajte luk na kockice i šargarepu na deblje kolutiće. U posudu u kojoj se pržilo meso spustite luk, malo posolite i propržlite ga par minuta. Dodajte šargarepu i promešajte. Ostavite još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre, pa prespite preko mesa.

Odstranite paprici semenke, operite pa je isecite odmah u posudu. Iseckajte šampinjone na listove. Paradajz ili dodajte iz konzerve ili svež iseckajte ili sameljite. Dodajte beli luk i začine.

Nalijte supu ili vodu. Ako uspete da taman prelije sve imaćete dosta čorbice (idealno uz testeninu), ako uspete manje dobićete gušći gulaš. Izaberite da li volite više ili manje.

Kada ste sve sastavili lagano varjačom prođite kroz posudu. Ne prevrćite i ne mešajte, samo prođite da se sve rasporedi.

Poklopite i stavite u hladnu rernu. Sada je ukljčite na 200 stepeni i slobodni se 2,5 do 3 sata. Onda se primaknite šporetu. Razmutite kašiku brašna u malo vode, da bude kao puding, gušće, tako neće biti grudvica, pa dolijte još malo vode, da bude kao smesa za palačinke. Otklopite posudu, sipajte smesu i promešajte, opet vrlo lagano.

Kada promešate videćete da li je pregusto, preretko ili taman za vaš ukus. Računajte da ćete jelo krčkati još pola sata do sat vremena. Tako regulišite vodu. Možete da ostavite otklopljeno kako bi još malo vode isparilo, a i ne morate. Sve je sad na kraju vaša procena.

Posle pola sata do sat vremena izvadite iz rerne, ostavite 10-ak minuta da “odmori” pa tek onda poslužite. Prijatno!