KOLAČ KOME REČI NISU POTREBNE
KEKS KOCKE OD BELE ČOKOLADE: Zalogaji za nezaborav!(RECEPT)
Neodoljiva kombinacija keksa i bele čokolade će vas oboriti s nogu.
Autor:
Potrebni sastojci:
Korice:
– za njih možete koristiti gotove kore za tortu.
Plazma fil
– 300g mlevenog keksa – 50g smeđeg šećera (može i običan ili prah) – 100g istopljenog putera – 20ak kašika mleka
Beli fil
– 700ml mleka – 5 kašika gustina – 5 kašika kokosa – 1 vanilin šećer – 50g šećera – 200g bele čokolade – 50g putera
Beli ganaš
– 200g bele čokolade – 100ml slatke pavlake
Ukras:
– malo izlomljenog keksa
Priprema:
1. Prvo se pravi plazma fil, za njega u blenderu izblendate keks, šećer i puter i postepeno dodajete mleka. Blendate i dodajete mleko sve dok ne dobijete krem poput nutele. Potrajaće par minuta i onda odložite, ali ne u frižider.
2. Sad praviti drugi fil, od mleka odvojiti 100ml, u njemu rastvoriti gustin, ostatak mleka pomešati sa šećerom i vanilin šećerom i staviti da se kuva. Kad proključa, skloniti sa ringle, umešati gustin i kuvati još 2 min.
3. U vreo fil dodati puter, čokoladu i kokos i mešati dok se ne sjedini.
4. Na tacnu staviti sada 1 koru, na nju namazati pola plazma fila, pa staviti 2 koru, na nju mazati pola belog fila, pa korica, pa keks fil, pa poslednja korica pa nju namazati filom i ostatak razmazati po ivicama i kolač hladiti 1sat. Fil se maže vruć, hlađenje tek ide kada se sve sastavi.
5. Nakon toga napraviti ganaš, zagrejati slatku pavlaku sa čokoladom, mešati na srednjoj temperaturu i čim se sjedini gotov je.
6. Ganaš ravnomerno razmazati po kolaču i staviti opet na hlađenje, idealno preko noći.
7. Sledeći dan iseckati na kocke i servirati. One nisu previše mekane, pa čak mogu i rukama da se jedu ali su malo slađe, pa je bolje da su male.