Ako živite sa hroničnim stresom ili anksioznošću, možete se boriti pomoću terapije, meditacijom, jogom, ali i pravilnom ishranom.
Da li ste znali da anksioznost može da izazove određena hrana koju unosimo u telo? Ukoliko anksioznost utiče na vaš život, možda ove namirnice treba da isključite iz vaše ishrane.
Šećer
U svakoj stresnoj situaciji, ruka će sama posegnuti za nečim slatkim. Ovo je prirodna reakcija tela - slatka hrana podstiče proizvodnju serotonina (hormona radosti), koji je upravo potreban u takvom trenutku. Međutim, stručnjaci ne preporučuju traženje serotonina u desertima, jer rafinisani šećer u njihovom sastavu uzrokuje nagli skok glukoze u krvi. Skok uvek prati nagli pad, a to vas čini umornim i depresivnim. Voće ili kakao (prirodni kakao u prahu bez dodatka šećera) zameniće rafinisani šećer - obezbediće vam dozu serotonina, ali neće izazvati oštru promenu nivoa šećera u krvi.
Veliki broj ljudi širom sveta pati od anksioznog poremećaja. I skoro svi mi osećamo anksioznost kao prirodan odgovor na određene situacije.