Obratite pažnju
KAKO VRATITI ŠTITNU ŽLEZDU U RAVNOTEŽU PUTEM ISHRANE: Kod hipo i hipertireoze, izbegavajte OVE namirnice!
Za svaki slučaj, pre bilo kakvih promena u ishrani konsultujte se sa svojim lekarom
Autor:
Najčešće bolesti štitne žlezde su hipertireoza ili ubrzani rad štitne žlezde, kada proizvodi previše hormona, kao i hipotireoza ili usporeni rad, kada štitna žlezda proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi izbegavati određenu hranu jer ona može da deluje nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlezde.
Rad štitne žlezde iz raznih razloga se može poremetiti, pa onda govorimo o stanju ubrzanog rada ili stanju usporenog rada štitne žlezde.
Simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze mogu se ublažiti izbegavanjem određene hrane, ali pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Zato je dobro savetovati se sa lekarom pre nego što neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.
U SLUČAJU HIPERTIREOZE IZBEGAVAJTE:
1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe biste trebali izbegavati jodiranu so jer ona sadrži mnogo veće količine joda.
2. Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano koje se lakše vari.
3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranljivih materija od celog zrna pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visoki glikemijski indeks pa može da poremeti nico šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemiskim indeksom možete poboljšati nivo hormona u telu, uključujući i hormone štitne žlezde.
Beli hleb, testenine, peciva i ovsene pahuljice zamenite namirnicama od celog zrnja poput integralnog pirinča, ječma, kinoe, itd.
4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine i ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša.
5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana sintolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mleka i mlečnih prerađevina. Izbegavajte mlečne proizvode ako vas muče konstantni problemi s probavom, nadutost i osećaj umora nakon konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta, itd.
U SLUČAJU HIPOTIREOZE IZBEGAVAJTE:
1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično.
2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može sprečiti proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbjegavajte i soja sos.
3. Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokoli i prokelj.
4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.
5. Breskve, kruške i jagode bi trebalo da izbegavate ili da jedete umereno kako biste povećali proizvodnju hormona u telu.