Praznični jelovnik
Svečana božićna trpeza: Za najveći praznik spremaju se najlepša jela! (RECEPTI)
Dan kada se porodica obavezno okuplja za stolom
Autor:
Nakon Božićnog posta koji traje tačno 40 dana, i povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, srpske porodice tradicionalno spremaju bogatu i svečanu trpezu puni raznih, najukusnijih slanih i slatkih đakonija.
Ručak na Božić obično započinje toplim jelom na kašiku. Predlažemo da probate savršenu carigradsku čorbu:
Sastojci: 300 g pilećih grudi, peršun, 500 g bamije, 50 ml sirćeta, 5 šargarepa, 1 koren celera, 200 ml kisele pavlake, 1 kašika crvene mlevene paprike, 2 kašike brašna, 2 glavice luka, ulje, so, mleveni crni biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Ako ne spremate božićnu pečenicu za glavni obrok, predlažemo sledeće glavno jelo:
Sočna rolovana piletina
Sastojci: belo meso od 1 pileta, 150 g tanke slanine, 100 g mortadele ili bilo koje šunke, 100 g dimljene kobasice, 100 g listova kačkavalja, malo kiselih krastavaca, 1 kašika senfa, 1 kašika namaza od sira, 3 čena belog luka, so, bibera, kari, začin po želji, peršunov list.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Za Božić obično pripremamo bar još jedno glavno jelo, dok izbor najčešće pada na jelo koje svi vole - sarmu. Ovoga puta vam predlažemo neobičan i potpuno drugačiji recept za "sarmu" koji će vam se sigurno dopasti:
Sočan rolat od kupusa i mesa
Sastojci: 1 glavica kupusa, 300 g mlevenog mesa, 200 ml kisele pavlake, peršun, 2 kašike griza, pola čaše brašna, 1 jaje, 150 ml mleka, 1 glavica crnog luka, ulje, so, mleveni crni biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Glavna jela ne mogu proći bez bar jednog sočnog priloga. Predlažemo vam dva najlepša po našem izboru:
Zapečeni pire krompir iz rerne
Sastojci: 2 kg krompira, 250 ml kisele pavlake, 200 g krem sira, 1 kašika soli, četvrtina kašičice mlevenog bibera, 1 čen belog luka, 1 kaška rastopljenog maslaca, pola kašičice mlevene paprike.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Kiparska caciki salata
Sastojci: 750 g krastavca, 3 čena belog luka, 200 ml grčkog jogurta, 500 g feta sira, maslinovo ulje, 50 g mirođije, so, 20 g nane.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Najslađe se ostavlja za kraj...
Predlažemo dva najlepša recepta za svečane torte!
Šampita torta sa dva fila
Sastojci za patišpanj: 7 jaja, 7 kašika šećera, 8 kašika brašna, 12 kašika mlevenih oraha.
Za fil: 7 žumanaca, 12 kašika šećera u prahu, 300 grama mlevenog keksa, 200 mililitara gustog soka, 10 kašika mlevenih oraha, 5 kašika seckanih oraha, 250 grama margarina, 250 grama šećera u prahu, 100 grama čokolade za kuvanje.
Za šampita deo: 7 belanaca, 17 kašika šećera.
Plus 9 kašika šećera za karamel.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Ruska medovik torta
Sastojci za testo: 450 grama brašna, 150 grama šećera, 100 grama maslaca, 85 grama meda, 3 jaja, 5 grama sode bikarbone
Sastojci za nadev: 500 ml kisele pavlake, 250 ml pavlake za šlag, 170 grama šećera u prahu, 1 kašika ekstrakta vanile.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Da li vam se dopadaju naši predlozi recepata? Šta ćete spremati za svečanu božićnu trpezu?
Podelite sa nama u komentarima!