oprez
Leče najteže bolesti i brane organizam: 7 zdravih namirnica koje mogu da budu jako opasne ako sa njima preteramo!
Preterivanje sa brokolijem i spanaćem može doneti više štete nego koristi, a na listi namirnica koje ne bismo trebali da jedemo svaki dan su i kurkuma, tuna i brazilski oraščići...
Autor:
Više nije uvek bolje kad je reč o zdravoj hrani, dodacima ishrani i začinima. Iako se njihove dobrobiti na organizam hvale na sva usta, neke namirnice treba koristiti umereno jer ako preteramo, možemo napraviti više štete nego koristi po zdravlje.
Riblje ulje i omega-3
Omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje srca, mozga, očiju i zglobova, zato ne čudi da kapsule i dodaci ishrani koji je sadrže dobijaju na popularnosti. Uzimanje 13-14 grama omega-3 masnih kiselina na dan može dovesti do razređivanja krvi – posebno ako se uzimaju u kombinaciji s lekovima koji imaju isti učinak.
Riblje ulje, koje je bogato tim zdravim kiselinama, takođe usporava zgrušavanje krvi pa je pre uzimanja poželjno je da se posavetujemo sa lekarem. Osim toga, riblje ulje bogato je vitaminom A, koji je takođe u većim količinama toksičan.
Tuna
Tuna je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, ali može sadržati živu i teške metale koji se nalaze u zagađenom moru. Najčešći uzroci trovanja živom uključuju sve od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci zato preporučuju umerenost u konzumaciji. Preporučuje se da tunu ponekad zamenite lososom ili sardinama.
Cimet
Kineski cimet, koji je i jeftiniji od cejlonskog sadrži kumarin koji šteti jetri i bubrezima. Više od 0,1 mg kumarina po kilogramu težine dnevno može toksično delovati na jetru i povećati rizik od raka.
Cejlonski cimet pravi je odabir, pa pre kupovine proverite etiketu. Među brojnim dobrobitima ta sušena i usitnjena kora drveta štiti od upale grla, prehlade i gripa, snižava nivo šećera i lošeg holesterola, ublažava simptome infekcija, podstiče cirkulaciju, ublažava mučninu i gastritis, a poboljšava i pamćenje.
Brazilski oraščić
Koristi li se kao lek, a ne kao grickalica, brazilski oraščić ima čitav niz blagotvornih delovanja na organizam. Riznica je raznih minerala i antioksidansa; sadrži i cink te magnezijum, fosfor, bakar, mangan i gvožđe. Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana, zbog čega je saveznik dijeta i vežbanja – pomaže u izgradnji mišića, produžava osećaj sitosti.
Čuva zdravlje štitne žlezde, srca i prostate, brani organizam od slobodnih radikala. Dnevno se preporučuje samo jedan oraščić jer zbog velike količine selena može izazvati trovanje koje je opasno po život. Više od četiri oraščića dnevno može biti toksično.
Kurkuma
Kurkuma je uz beli luk jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a osim što "bilduje" imunitet, smanjuje upalne procese u telu i poboljšava probavu. U Aziji se koristi kao lek protiv depresije ali i kao sredstvo za lepu kožu. Prija i jetri, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti kao i artritisa. Koristi se sveži koren ili kurkuma u prahu, a možete je dodati smutijima, ovsenoj kaši, jelima od jaja ili namazima.
Bez obzira na dobrobiti, ne preporučuje se više od oko 3 mg kurkume na kilogram telesne težine kako bi se izbegla toksičnost. Nuspojave mogu uključivati blage upalne reakcije, uznemirenost, srčane aritmije, alergiju, tegobe sa žuči, jetrom, želucem i probavom.
Kelj, brokoli i kupus
Namirnice iz porodice krstašica kao što su karfiol, brokoli, kupus i kelj imaju blagotvoran učinak na zdravlje srca, a štite i od raka. Saveznice su vitke linije jer imaju malo kalorija, jačaju imunitet, snižavaju šećer u krvi, smanjuju upale…
Zbog svega toga ne čudi da se osim u glavnim jelima i varivima često nađu i u jutarnjim smutijima. Ali sumporasti spojevi (tiocijanati) mogu ometati apsorpciju joda pa se ne preporučuju u velikim količinama onima koji imaju tegobe s radom štitne žlezde, odnosno hipotireozu.
Spanać i blitva
Nutricionisti preporučuju da osobe koje imaju povišen nivo kalcijuma u krvi ili rizik od kamena u bubregu pripaze na količinu oksalata koje unose hranom. Na listi namirnica koje obiluju oksalatima su spanać, blitva i repa. Količina oksalata iz spanaća i blitve smanjuje se uklanjanjem peteljki ili dodavanjem mleka u hranu jer kalcijum iz mleka veže oksalate.