pogledajte spisak

5 navika u ishrani koje slabe imunitet: Sada nam više nego ikad trebaju vitamini!

profimedia0514139505.jpg
Foto: Profimedia

Međutim, postoji niz prehrambenih navika koje imaju potpuno suprotan efekat na naše telo i oslabljuju imunološki sistem. O pet najčešćih govorimo u nastavku teksta.

Jedete puno soli

Višak natrijuma u ​​telu ne samo da izaziva otečenost, mišićnu slabost i grčeve, već može da izazove i slabljenje imunog sistema. Prema studiji, telo troši deo resursa za uklanjanje viška soli, koji se moraju boriti protiv virusnih infekcija, usled čega se proizvodi nedovoljna količina imunoglobulina i povećava rizik od obolevanja. Pokušajte pažljivije da ograničite brzu hranu, meso, sireve i upotrebu soli u kuvanju.

Jedete puno šećera

Nemoguće je pronaći zdravstveni aspekt na koji bi konzumiranje šećera imalo pozitivan efekat. Beli šećer je prazan ugljeni hidrat koji ne daje nikakvu hranljivu vrednost, ali povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti, ubrzava starenje i povećanje kilaže i slabi imuni sistem. Zloupotreba glukoze smanjuje aktivnost imunoglobulina u proseku za 30%, što značajno povećava verovatnoću zaraze virusnim infekcijama. Nije neophodno potpuno se odreći šećera, ali treba strogo nadgledati njegovu količinu. Pokušajte da slatkiše zamenite zdravim alternativama, pijte više vode umesto slatkih pića.

Jesen je uvek bila sezona prehlade, a ove godine u svetu besni pandemija koronavirusa, pa je sada vreme da ozbiljno razmislimo o jačanju imuniteta.