Plavi patlidžanse svrstava u najzdravije povrće. Zahvaljujući velikoj količini vitamina i minerala koje sadrži, on povoljno utiče na zdravlje celog tela. Nutricionisti preporučuju da se patlidžan uvede u ishranu barem jednom nedeljno.
On hranimozak, snižava loš holesterolu krvi, ali i oslobađa od stresa.
Evo za šta je sve dobar:
Mršavljenje
Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je namenjena gubitku kilograma. Osim toga, on ima znatno manje kalorija od svog ostalog povrća, svega 35 kalorija u 100 grama, a izizetne je hranjive vrednosti.
Čuva srce
Iz sličnih razloga kao i kod eliminacije kilograma, plavi patlidžan je odličan i za naše srce, jer on aktivno radi na poboljšanju zdravlja celog organizma. Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da on može pomoći u snižavanju nivoa lošegholesterola, poboljšanju zdravlja zidova arterija i opuštanju krvnih sudova.

Bolje funkcionisanje mozga
Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleksvitamina Bpomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.
Leči zatvor i nadutost
Osobe koje proživljavaju hroničnu opstipaciju stomaka mogu osetiti izuzetne benefite od upotrebe plavog patlidžana u svakodnevnoj ishrani.Vlaknakoja ima ova biljka podstiču pražnjenje creva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od otrova. Plavi patlidžan dodatno pruža pomoć u tretiranju hemoroida i kolitisa.
Značajan je izvor kalijuma
Kalijum je neophodan za održavanje normalnog krvnog pritiska, ali u slučaju plavog patlidžana pokazuje se da ovaj mineral može pomoći u sprečavanju bolesti zuba i desni. Kalijum je ključna komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.
Ovo povrće morate da uvrstite u svoj jelovnik već danas