MOĆ HRANE
Ovako se alergija leči prirodnim putem: Ova hrana olakšaće vam sve simptome!
Počinje sezona alergija i svih njenih propratnih nelagodnosti - saznajte kako da se rešite tegoba samo ishranom
Autor:
Proleće je vreme kada sve cveta – što za mnoge znači svrab, crvene oči i nos, kijanje i peckanje u grlu, ujedno – svi nelagodni i naporni simptomi alergije.
Alergija nastaje kao rezultat pojačanog lučenja histamina u organizmu, a farmaceutski proizvodi protiv alergija su antihistaminici. Međutim, postoje i prirodni antihistaminici, koje možete naći u hrani i koji vam u velikoj meri mogu olakšati tegobe izazvane alergijom.
Antihistaminici u vidu farmaceutskih lekova mogu imati veoma nezgodne nus pojave, kao što su pospanost, letargija i mučnina. Upravo iz tog razloga trebalo bi probati prirodnu alternativu, jer uzimanje lekova vam uvek ostaje kao opcija.
Određene namirnice sadrže svojstva koja poseduju i sintetički antihistaminici. Na prvom mestu je biljna hrana – voće i sveže povrće (termički neobrađeno) koji sadrže visok nivo prirodnog anihistaminika. Tu spadaju, pre svega, svega voće i povrće jarkih boja, jer sadrže flavonoide, koji deluju kao svojevrstan antihistaminik – borovnica, jagoda, kupina, paprika, paradajz, maline i drugo. Pored ovoga, upotreba belog i crnog luka u ishrani pokazala je visoku efikasnost u smanjenju simptoma alergije.
Namirnice bogate vitaminom A takođe veoma povoljno utiču na simptome alergijske reakcije. U te namirnice spadaju spanać, šargarepa, mango, blitva, zelena salata, kelj i drugo zeleno lisnato povrće.
Namirnice koje sadrže vitamin C takođe će smanjiti odgovor organizma na pojačano lučenje histamina. Tu spadaju limun, pomorandže, kivi, mladi kupus, jabuke...
Namirnice bogate bromelinom, kao što je ananas, trebali biste takođe da pojačano konzumirate u sezoni alergija, jer bromelin smanjuje imunološku reakciju organizma i tako ublažava simptome alergije.
Važno je dodati da čajevi od kamilice, đumbira, koprive, komorača i bosiljka takođe veoma povoljno deluju na simptome alergije.