Slavimo Vaskrs
Predlog za najlepšu uskršnju trpezu: Kompletan svečani meni! (RECEPTI)
Obradujte svoje ukućane prelepim domaćim jelima
Autor:
Nakon sedam nedelja posta, na Vaskrs, koji ove godine pada 19. aprila, tradicionalno spremamo svečanu trpezu kojom svečano obeležavamo najveći hrišćanski praznik.
S obzirom na trenutnu situaciju i krizu koja vlada, predstavljamo vam svečani meni sastavljen od lepih i ukusnih jela, koja se spremaju lako i od svima dostupnih i pristupačnih sastojaka.
Predjelo
Ako ste ljubitelj stare sprske tradicije i za ovaj praznik kao predjelo služite meze, tu vam nije potreban nikakav specijalan recept, ali kako bi trpeza bila svečanija, predstavljamo vam lak način da dekorišete i složite predjelo kao profesionalac. Detalje pogledajte na vezanom linku ispod:
Ako ste pak ljubitelj ukusnih i sočnih pita, za vas smo odabrali tri odlična recepta, pa vi izaberite najlepši:
Krompir pita iz tiganja
Potrebno je: 500 g krompira; 150 g brašna; 1 jaje; so; biber; maslinovo ulje; 100 g šunke; 100 g topljenog sira.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Sjenička pita koturača
Sastojci za testo: 700 g mekog brašna, 420 ml tople vode, ravna kašičica soli.
Za fil: 3-4 veze zelja, 150 g sjeničkog punomasnog sira, 150 g sjeničkog polumasnog sira, 150 g sitnog sjeničkog sira, 250 ml sjeničkog kiselog mleka, 4 jaja, oko 50-100 ml ulja.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Pužići sa slaninom i kačkavaljem
Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa, 1 pakovanje krem sira, 1 crni luk, 1 vezica peršuna, 100 g slanine, 100 g rendanog kačkavalja.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Kao dodatak predjelu predlažemo najlepše slane kuglice.
Glavno jelo
Sočni uskršnji ručak fedinitivno teško da može da prođe bez mesa.
Naš predlog je sočna svinjetina na seoski način.
Sastojci: 8-10 šnicli od svinjskog karea, 2 glavice crnog luka, po potrebi so, brašno, origano, biber, malo suncokretovog i malo maslinovog ulja, belo vino, ruzmarin, beli luk.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Ako ste ljubitelj pilećeg mesa, predlažemo vam punjene pileće rolnice.
Sastojci: Dva pileća filea, sušeni paradajz, 100 grama spanaća, 100 grama fete, tucana paprika, so, biber, maslinovo ulje.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE, a ovde vas čekaju recepti za 5 najlepših sosova za piletinu!
Kao prilog uz meso, najlepše se slaže restovani krompir. Kako da ga savršeno napravite, pročitajte OVDE!
Svečana trpeza u Srbiji ne može da prođe ni bez domaće pogače, a za ovu priliku vam predlažemo najmekši uskršnji hleb!
Za kvasac: 1/4 pivskog kvasca; 1 supena kašika šećera; 1 supena kašika brašna; malo mleka.
Za testo: 500 gr brašna; 5 gr suvog kvasc; 1 supena kašika soli; 2 jaja; 250 ml toplog mleka; 50-100 ml ulja;250 gr margarina;
Za premaz: 1 jaje; malo susama; 1 supena kašika brašna.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Dezert
Došli smo i do najslađeg, mnogima omiljenog dela - poslastice!
Za vične domaćice koje vole raskošne ukuse i nije im problem malo duža i zahtevnija priprema, predlažemo najlepšu francusku poslasticu - čuvenu Opera tortu!
Sastojci za biskvit: 6 belanaca, 30 g šećera, 225 g mlevenog blanširanog badema, 225 g šećera u prahu, 6 jaja, 70 g brašna, 45 g putera.
Za sirup: 1,25 dl vode, 80 g šećera, 1½ kašika instant kafe.
Za krem: 2 kašike instant kafe, 2 kašike vrele vode, 100 g šećera, 60 ml vode, jaje, žumance, 200 g putera.
Za ganaš: 250 g crne čokolade, 1,25 dl punomasnog mleka, 60 ml slatke pavlake, 60 g putera.
Za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 115 g putera.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Ako pak želite da za Vaskrs pripremite jednostavnije kolače, predlažemo sledeće:
Titov kolač
Potrebno za biskvit: 4 jaja; 200 gr šećera; 1 vanilin šećer; 100 gr mlevenih oraha ili lešnika; 5 supenih kašika skuvane crne kafe - hladne; 5 kašika punih brašna; 1 prašak za pecivo; 3 kašike ulja.
Potrebno za prvi fil: 400 ml mleka; 5 punih kašika brašna; 2 žumanca;
Potrebno za drugi fil: 200gr margarina; 10 kašika šećera; 1 vanilin šećer; 100 gr otopljene čokolade; 3 kašike oraha.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Ledeni čokoladni kolač
Sastojci: 100 g čokolade za kuvanje, 150 g gorke tamne čokolade (70 % kakaa), 6 dl slatke pavlake, 20 g šećera u prahu, 4 kašike soka ili likera od pomorandže, kašičica rendane kore pomorandže, 100 g lomljene čokolade za kuvanje.
Glazura: 150 g čokolade za kuvanje.
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!
Uživajte u sočnim jelima i najvećem pravoslavnom prazniku!