Slavimo Vaskrs

Predlog za najlepšu uskršnju trpezu: Kompletan svečani meni! (RECEPTI)

Obradujte svoje ukućane prelepim domaćim jelima

Objavljeno: 15.04.2020. 11:02h
Autor:
Foto: Shutterstock

Nakon sedam nedelja posta, na Vaskrs, koji ove godine pada 19. aprila, tradicionalno spremamo svečanu trpezu kojom svečano obeležavamo najveći hrišćanski praznik.

S obzirom na trenutnu situaciju i krizu koja vlada, predstavljamo vam svečani meni sastavljen od lepih i ukusnih jela, koja se spremaju lako i od svima dostupnih i pristupačnih sastojaka.

Predjelo

Ako ste ljubitelj stare sprske tradicije i za ovaj praznik kao predjelo služite meze, tu vam nije potreban nikakav specijalan recept, ali kako bi trpeza bila svečanija, predstavljamo vam lak način da dekorišete i složite predjelo kao profesionalac. Detalje pogledajte na vezanom linku ispod:

Ako ste pak ljubitelj ukusnih i sočnih pita, za vas smo odabrali tri odlična recepta, pa vi izaberite najlepši:

Krompir pita iz tiganja

Potrebno je: 500 g krompira; 150 g brašna; 1 jaje; so; biber; maslinovo ulje; 100 g šunke; 100 g topljenog sira.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: Printscreeen/ Youtube/ LeRicetteDiGnamGnam

Sjenička pita koturača

Sastojci za testo: 700 g mekog brašna, 420 ml tople vode, ravna kašičica soli.

Za fil: 3-4 veze zelja, 150 g sjeničkog punomasnog sira, 150 g sjeničkog polumasnog sira, 150 g sitnog sjeničkog sira, 250 ml sjeničkog kiselog mleka, 4 jaja, oko 50-100 ml ulja.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Pužići sa slaninom i kačkavaljem

Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa, 1 pakovanje krem sira, 1 crni luk, 1 vezica peršuna, 100 g slanine, 100 g rendanog kačkavalja.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: Printscreen Facebook / Tastemade

Kao dodatak predjelu predlažemo najlepše slane kuglice.

Recepti vas čekaju OVDE!

foto: Profimedia

Glavno jelo

Sočni uskršnji ručak fedinitivno teško da može da prođe bez mesa.

Naš predlog je sočna svinjetina na seoski način.

Sastojci: 8-10 šnicli od svinjskog karea, 2 glavice crnog luka, po potrebi so, brašno, origano, biber, malo suncokretovog i malo maslinovog ulja, belo vino, ruzmarin, beli luk.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj pilećeg mesa, predlažemo vam punjene pileće rolnice.

Sastojci: Dva pileća filea, sušeni paradajz, 100 grama spanaća, 100 grama fete, tucana paprika, so, biber, maslinovo ulje.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE, a ovde vas čekaju recepti za 5 najlepših sosova za piletinu!

foto: Profimedia

Kao prilog uz meso, najlepše se slaže restovani krompir. Kako da ga savršeno napravite, pročitajte OVDE!

Svečana trpeza u Srbiji ne može da prođe ni bez domaće pogače, a za ovu priliku vam predlažemo najmekši uskršnji hleb!

Za kvasac: 1/4 pivskog kvasca; 1 supena kašika šećera; 1 supena kašika brašna; malo mleka.

Za testo: 500 gr brašna; 5 gr suvog kvasc; 1 supena kašika soli; 2 jaja; 250 ml toplog mleka; 50-100 ml ulja;250 gr margarina;

Za premaz: 1 jaje; malo susama; 1 supena kašika brašna.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: IGY THE COOK

Dezert

Došli smo i do najslađeg, mnogima omiljenog dela - poslastice!

Za vične domaćice koje vole raskošne ukuse i nije im problem malo duža i zahtevnija priprema, predlažemo najlepšu francusku poslasticu - čuvenu Opera tortu!

Sastojci za biskvit: 6 belanaca, 30 g šećera, 225 g mlevenog blanširanog badema, 225 g šećera u prahu, 6 jaja, 70 g brašna, 45 g putera.

Za sirup: 1,25 dl vode, 80 g šećera, 1½ kašika instant kafe.

Za krem: 2 kašike instant kafe, 2 kašike vrele vode, 100 g šećera, 60 ml vode, jaje, žumance, 200 g putera.

Za ganaš: 250 g crne čokolade, 1,25 dl punomasnog mleka, 60 ml slatke pavlake, 60 g putera.

Za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 115 g putera.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Ako pak želite da za Vaskrs pripremite jednostavnije kolače, predlažemo sledeće:

Titov kolač

Potrebno za biskvit: 4 jaja; 200 gr šećera; 1 vanilin šećer; 100 gr mlevenih oraha ili lešnika; 5 supenih kašika skuvane crne kafe - hladne; 5 kašika punih brašna; 1 prašak za pecivo; 3 kašike ulja.

Potrebno za prvi fil: 400 ml mleka; 5 punih kašika brašna; 2 žumanca;

Potrebno za drugi fil: 200gr margarina; 10 kašika šećera; 1 vanilin šećer; 100 gr otopljene čokolade; 3 kašike oraha.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: Printscreen/ youtube/ bokinakuhinja

Ledeni čokoladni kolač

Sastojci: 100 g čokolade za kuvanje, 150 g gorke tamne čokolade (70 % kakaa), 6 dl slatke pavlake, 20 g šećera u prahu, 4 kašike soka ili likera od pomorandže, kašičica rendane kore pomorandže, 100 g lomljene čokolade za kuvanje.

Glazura: 150 g čokolade za kuvanje.

DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Uživajte u sočnim jelima i najvećem pravoslavnom prazniku!

(Stil.kurir.rs)