Obratite pažnju

10 simptoma kod dece koji su alarm za uzbunu: Poseta lekaru je neizostavna!

Većina temperatura kod dece uzrokovana je prehladom ili drugim virusnim infekcijama i može se lečiti kod kuće, ali pazite

Objavljeno: 24.03.2020. 09:58h
Autor:
Foto: Shutterstock

U jednom trenutku deca mogu srećno da trče, a već u drugom se mogu osećati loše. Roditelji neke simptome ne bi smeli da zanemare već bi trebalo ozbiljno da ih shvate i potraže lekarsku pomoć.

1. Visoka temperatura

Brojke na toplomeru su "manje važne" od toga kako se dete oseća iznutra. Ako se i dalje igra i jede normalno, verovatno ne treba da brinete, ali ako deluje razdražljivo ili neuobičajeno pospano, to je razlog za zabrinutost. Izuzetak su bebe mlađe od tri meseca s visokom temperaturom, koje bi trebalo da pogleda lekar.

Većina temperatura kod dece uzrokovana je prehladom ili drugim virusnim infekcijama i može se lečiti kod kuće. Pazite na neočekivani drugi porast temperature nekoliko dana nakon prehlade što može ukazivati na sekundarnu infekciju uha ili grla.

2. Temperatura praćena osipom, bolom u vratu i glavoboljom

Ovi simptomi zajedno s odbojnošću prema jarkim svetlima, povraćanjem, teškoćama u buđenju ili zbunjenosti mogu da ukazuju da vaše dete ima meningitis - potencijalno po život opasno oticanje membrane u mozgu i kičmi. Važno je napomenuti da se ponekad ne javljaju svi simptomi. Na primer, ukočenost vrata ili osip mogu biti odsutni. Ako primetite bilo šta od toga, idite kod lekara jer je rano lečenje od vitalnog značaja za sprečavanje smrtonosnih komplikacija.

3. Preterano plakanje

Lekari kažu da roditelji često osete da li je bebin plač preteran ili jednostavno ne zvuči dobro. Ako je plač konstantan, viši od uobičajenog i praćen visokom temperaturom, to može ukazivati na ozbiljnu infekciju ili čak meningitis, pa odmah potražite pomoć.

4. Problemi s disanjem

Ako vaše dete brzo ili teško diše treba odmah da zatražite hitnu medicinsku pomoć. Uzrok može biti astma ili virusna infekcija poput upale pluća, zbog čega poteškoće s disanjem često prate simptomi prehlade poput temperature, curenja iz nosa, kašlja ili upale grla.

5. Jak bol u stomaku

Bolovi u stomaku često su uzrokovani promenom ishrane, zatvorom ili konzumiranjem pokvarene hrane. Jak bol koji traje više od nekoliko sati može ukazivati na upalu slepog creva, posebno ako je bolna donja desna strana. Iznenadna upala slepog creva može biti opasna i često se može ignorisati kod male dece jer oni retko imaju simptome kao i odrasli poput temperature, mučnine ili povraćanja.

6. Glavobolja

Glavobolje su česte, ali ako se pojave nakon udarca glavom one mogu ukazivati na potres mozga ili povredu mozga, naročito ako vaše dete povraća, ima vrtoglavicu, zbunjeno je, osetljivo na svetlo ili šum.

7. Teške alergijske reakcije

Alergije na hranu nekada mogu biti smrtonosne. Alergije koje kod dece najčešće izazivaju alergije su jaja, riba, orašasti plodovi (naročito kikiriki), soja, morski plodovi i mleko. Ostali potencijalni ozbiljni alergeni uključuju ubode pčela i neke lekove. Simptomi koji se javljaju kod alergijskih reakcija, a zahtevaju hitnu medicinsku pomoć su: kijanje ili otežano disanje, osip i oticanje usana, grla ili jezika.

8. Nesvestica

Ako dete ima neobjašnjivu nesvesticu, a sledećeg trenutka je sve u redu, svejedno mora da posetiti lekara opšte prakse. Ako se dete ne oporavi u roku od nekoliko sekundi, ima teškoće s disanjem, slab puls i telesne grčeve, treba odmah u bolnicu.

9. Često mokrenje s gubitkom težine i žeđ

To mogu biti znakovi dijabetesa tipa 1. Važno je što pre posetiti lekara jer to može rezultirati ozbiljnom dehidracijom ili čak komom.

10. Dijareja i povraćanje

Slučajevi koji traju nekoliko sati mogu biti znak ozbiljne infekcije, a mogu rezultirati dehidracijom - potencijalno opasnim stanjem, posebno za malu decu i bebe. Pića za oralnu rehidraciju mogu vam pomoći. Trebalo bi i da nazovete svog lekara i pitate za savet.