Uputstvo

Savet za sve uplašene roditelje: Evo kako da preživite izolaciju, a da dete ne oseti vašu paniku!

Normalno je da se osećate uplašeno, uznemireno, očajno

Porodica
12:38h Autor:
Savet za sve uplašene roditelje: Evo kako da preživite izolaciju, a da dete ne oseti vašu paniku!
Foto: Shutterstock

Gledam na društvenim mrežama rasporde časova, obojene u drečave dugine boje. Roditelji ih sa ponosom dele, kako bi pokazali da su organizovani i tokom korona virusa.

Oni imaju i raspored aktivnosti "za kišne dane", kao i "zabavu u dnevnom boravku". Ja nisam jedna od tih ljudi.

Moj muž nije spretni stolar koji stvara čuda za decu od drveta. Ja nisam super - organizovana mama. Naš dnevni boravak ne izgleda kao kreativno dečije igralište. Izgleda kao da nas je neko upravo opljačkao.

Uznemireni smo i usamljeni i prestravljeni, a to je bilo i pre nego se svet okrenuo naopako i pre nego što smo postali svesni toga da će nas kašalj ubiti.

Bili smo preopterećeni željom da izgradimo karijeru, zaradimo neki novac, decu upišemo na karate, klavir, slikanje, dobre škole, da od njih napravimo ljude... Često smo se uplašeno pogledali kada bi nam stigla rata za kredit: da li imamo dovoljno da platimo?

Savet za sve one uplašene, okamenjne, paranoične roditelje tokom ove pandemije:

1. Sasvim je uredu da vaše dete provede dan u pidžami.

Neće da se obuče, a upravo mu počinju predavanja na televiziji. Neka ga! Ma, i vi možete dan provesti u pidžami, samo ako će to smanjiti nivo stresa kojem ste trenutno izloženi.

Neće ništa loše da se desi, ako jedan dan budete lenji da se obučete!

2. Naučite dete da sluša sopstvene potrebe

Upravo ste ustali, razmislite: šta je potrebno mom telu? Kafa i doručak. Ili da brza i vesela muzika. Ili da proverim najnovije tvitove....

Uradite to. Nemojte sumanuto da gledate raspored i da stvarate sebi tenziju. Možda je tati potrebna užina ispred TV, tik pred konferencijski poziv. Možda je mami potrebna duga kupka. Možda je svima potrebno da se okupe oko stola i priznaju jedni drugima koliko im je teško što ne viđaju prijatelje, što ne mogu da izađu u park ili sa drugaricom na kafu. 3. Dopustite sebi opuštanje

Dopustite sebi mnogo opuštanja. Ovaj svet je zastrašujući. Pogotovo kad imate decu. Plašite se za njihove živote, budućnost. U vreme pandemije, strah je na gornjoj granici. Zbog toga dopustite sebi da se opustite. Isključite vesti. Čitajte omiljenu knjigu, pustite muziku, jedite dobru hranu, gledajte vesele filmove... Brige će vas sačekati tačno tamo gde ste ih i ostavili.

4. Ne zaboravite: sve će proći!

Iako se čini kako će ovo trajati zauvek - istina je da će proći. Pandemija će proći, virus će nestati. Kad vas uhvati očajanje - imajte to uvek na umu. Sve će proći!

5. Društvene igre će vam pomoći da sačuvate zdrav razum!

Naučite decu da igraju karte, šah, da se raduju, gube i pobeđuju. Vi ćete zaboraviti na dešavanja izvan vaše kuće, a oni će se zabaviti.

6. Društvene mreže nisu mera uspeha

To što je neko okačio na instagramu, ne znači da je istina. Ukoliko vam te iste društvene mreže stvaraju osećaj manje vrednosti, ne gledajte ih! Okrenite se ka sebi i svojoj porodici. Niko više nije bitan!

7. Shvatite jednu stvar: normalno je da ste uplašeni! Normalno je osećati strah! Ali - sve će proći. Samo idite dan za danom!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs