Zdravlje je važno
Kad napuni 40. godina, svaka žena mora da pije ovaj vitamin: Poboljšava metabolizam, jača imunitet!
Vitamin B9 ili folna kiselina su važne komponente koje pokreću metaboličke procese u ljudskom telu. Učestvuju u proizvodnji ćelija imunog sistema, poboljšava varenje. Ova supstana je neophodna za stabilno funkcionisanje reproduktivni sistem, pa se prepisuje tokom trudnoće, te nakon 40 - 45 godine u preventivne svrhe
Autor:
Još od 1926. godine, lekari su prepisivali trudnicama ovaj lek. Ljudsko telo vitamin B9 uzima iz hrane, ali ga ne proizvodi sam. Podržava sintezu aminokiseline vezanih za zdravlje, ubrzava metabolizam u tkivima. Lekari preporučuju uzimanje dodatnih doza folne kiseline u sledećim situacijama:
- Hronična anemija kod dece i odraslih;
- Plućna tuberkoloza;
- Priprema za začeće i trudnoća u prvom tomesečju;
- Dojenje;
- Avitaminoza;
- Ako ste na strogim dijetama.
Folna kiselina je dobra i za zdravlje muškaraca. Ubrzava proizvodnju zdrave sperme zbog povećane sinteze proteina, nukleinskih kiselina. Folna kiselina kod muškaraca sprečava neplodnost, bolest prostate i tumore skrotuma.
Nedavna istraživanja kažu da folna kiselina podstiče rad srčanog mišića. Podstiče protok kiseonika i hranljivih materija, poboljšava sastav krvi. Vlakna postaju elastična, mogu podneti promene krvnog pritiska tokom stresa, straha, hormonske neravnoteže.
Zašto ženama treba vitamin B9?
Sa nedostatkom folne kiseline u ženskom telu, metabolizam se usporava, proizvodnja mnogih korisnih hormona opada. To utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, štitne žlezde i nadbubrežne žlezde, i krši gustinu koštanog tkiva. Nakon četrdesete godine, nizak nivo vitamina B9 izaziva razvoj osteoporoze, prelome i druge komplikacije karakteristične za menopauzu.
Ukoliko vam nedostaje folna kiselina, možete je nadomestiti pomoću pravilne ishrane. Lekari preporučuju da za vreme trudnoće ili menopauze jedete što više:
- peršuna, zelene salate, mladog luka;
- Špargle;
- Brokoli;
- Pasulj;
- Agrume;
- Jagode i ribizle, maline i kupine;
- Voće (jabuke, kruške i td.);
- Orahe;
- Goveđu i svinjsku jetru;
- Jaja prepelice i kokošija jaja.
Pogrešno je verovati da je folna kiselina potrebna telu samo tokom trudnoće i začeća. Vitamin B9 održava organizam nakon četrdesete godine u odličnom stanju. Smanjuje rizik od osteoporoze, poboljšava varenje i dobro raspoloženje.