saznajte

Nije samo šargarepa spas za vid: Evo kojih 7 namirnica čuvaju zdravlje očiju!

U nastavku pročitajte kakva hrana pozitivno utiče na zdravlje očiju

Objavljeno: 01.03.2020. 12:29h
Autor:
Foto: Shutterstock

Za dobar vid potrebno je da organizam napuno vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Pravilna ishrana dosta utiče na zdravlje očiju, usporavajući oštećenja vida koji su povezani sa starenjem i smanjuje rizik od ranog gubitka vida uzrokovanog naprezanjem očiju ili očnim bolestima.

Svi znamo koliko šargarepa čuva vid, te spanać i jaja. Ali, postoje i još neke namirnice koje mogu značajno da utiču na kvalitet vida.

Breskve

Poput šargarepe sadržibeta karoten i likopen. Beta karoten pretvara se u telu u vitamin A koji štiti očnu leću od oksidativnog stresa i sprečava degenerativne promene dok karotenoidi popravljaju vid.

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C koji je poznat kao odličan antioksidans te štiti krvne sudove.

Eliksir mladosti za žene: Podmlađuje ceo organizam, poboljšava vid, zaustavlja starenje! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Borovnice

Borovnice osim vitamina C sadrže i vlakna, te smanjuju umor očiju. Stoga se preporučuje da jedemo ovo bobičasto voće kako bi poboljšali noćni vid.

foto: Shutterstock

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu u zaštiti krvnih sudova očiju, te istovremeno jača rožnjaču i leću.

Ali, treba birati tamnu čokoladu koja ima najmanje 60 odsto kakaa jer ona ima najbolji učinak.

Čarobni napitak od đumbira: Čisti organizam od toksina i jača imunitet do kraja! (RECEPT)

foto: Thinkstock

Slatki krompir

Slatki krompir bogat je beta karotenom, oblikom A vitamina koji poboljšav noćni vid tako što vam olakšava prilagođavanje na gledanje u mraku.

Jedan slatki krumpir ima više od polovine dnevne doze vitamina C, te manju koncentraciju vitamina E.

Suncokretove semenke

Semenke suncokreta sadrže dosta cinka i vitamina E koji jača imunitet.

Pmaže nam da razvijemo otpornost očiju na razne bolesti. U ostale ukusne namirnice koje obiluju vitaminom E ubrajaju se još kikiriki, kivi i mango.

foto: Shutterstock

Govedina

Nemasna govedina je bogata cinkom koji pomaže da telo napunimo vitaminom A. Osim toga, igra važnu ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije. Naravno, treba je konzumirati umereno.

Ovo najviše uništava ljudske oči: Zamućen vid i osetljivost na svetlo su prvi simptomi