saznajte
Nije samo šargarepa spas za vid: Evo kojih 7 namirnica čuvaju zdravlje očiju!
U nastavku pročitajte kakva hrana pozitivno utiče na zdravlje očiju
Autor:
Za dobar vid potrebno je da organizam napuno vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Pravilna ishrana dosta utiče na zdravlje očiju, usporavajući oštećenja vida koji su povezani sa starenjem i smanjuje rizik od ranog gubitka vida uzrokovanog naprezanjem očiju ili očnim bolestima.
Svi znamo koliko šargarepa čuva vid, te spanać i jaja. Ali, postoje i još neke namirnice koje mogu značajno da utiču na kvalitet vida.
Breskve
Poput šargarepe sadržibeta karoten i likopen. Beta karoten pretvara se u telu u vitamin A koji štiti očnu leću od oksidativnog stresa i sprečava degenerativne promene dok karotenoidi popravljaju vid.
Jagode
Jagode su bogate vitaminom C koji je poznat kao odličan antioksidans te štiti krvne sudove.
Eliksir mladosti za žene: Podmlađuje ceo organizam, poboljšava vid, zaustavlja starenje! (RECEPT)
Borovnice
Borovnice osim vitamina C sadrže i vlakna, te smanjuju umor očiju. Stoga se preporučuje da jedemo ovo bobičasto voće kako bi poboljšali noćni vid.
Tamna čokolada
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu u zaštiti krvnih sudova očiju, te istovremeno jača rožnjaču i leću.
Ali, treba birati tamnu čokoladu koja ima najmanje 60 odsto kakaa jer ona ima najbolji učinak.
Čarobni napitak od đumbira: Čisti organizam od toksina i jača imunitet do kraja! (RECEPT)
Slatki krompir
Slatki krompir bogat je beta karotenom, oblikom A vitamina koji poboljšav noćni vid tako što vam olakšava prilagođavanje na gledanje u mraku.
Jedan slatki krumpir ima više od polovine dnevne doze vitamina C, te manju koncentraciju vitamina E.
Suncokretove semenke
Semenke suncokreta sadrže dosta cinka i vitamina E koji jača imunitet.
Pmaže nam da razvijemo otpornost očiju na razne bolesti. U ostale ukusne namirnice koje obiluju vitaminom E ubrajaju se još kikiriki, kivi i mango.
Govedina
Nemasna govedina je bogata cinkom koji pomaže da telo napunimo vitaminom A. Osim toga, igra važnu ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije. Naravno, treba je konzumirati umereno.
Ovo najviše uništava ljudske oči: Zamućen vid i osetljivost na svetlo su prvi simptomi