Doček se bliži

Posna i mrsna novogodišnja trpeza: Svečani jelovnik s najlepšim brzim receptima! (FOTO)

Kakvu vi trpezu birate - posnu ili mrsnu?

Objavljeno: 28.12.2019. 12:08h 12:16h
Autor:
Foto: Shutterstock

Od nove 2020. godine deli nas svega nekoliko dana i pravo je vreme da se posvetimo razmišljanju o receptima i nabavci namirnica sa svečanu novogodišnju trpezu!

Predstavljamo vam neke od najlepših brzih recepata i za one koji poste, i za one koji će se gostiti mrsnim specijalitetima!

Mrsna novogodišnja trpeza

Predjelo

Carska kuglof pita

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 4 jaja, 100 g brašna, 100 g griza, 150 g parizera, 100 g kiselih krastavaca, 100 g tvrdog sira, 200 ml jogurta, 100 ml ulja, 1 prašak za pecivo, malo kačkavalja.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Slani rolat od spanaća sa kremastim filom

foto: Shutterstock

Sastojci: 850 g spanaća , 4 pune kašika mekog brašna, 4 manja jaja, 1 kašičica soli, prstohvat, dva bibera

Nadev: 250 g sira po ukusu (najbolje neki kremastiji) i 250 g kisele pavlake, 150 g šunke.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Slana torta od krekera sa šunkom i susamom

foto: Profimedia

Sastojci: 500 g krekera, 4 dl jogurta, 200 g susama, 200 g rendanog kačkavalja, 200 g majoneza, 2 pavlake, 200 g šunke.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Glavno jelo

Domaća gusta pileća čorba

foto: Shutterstock

Sastojci: 500 g pilećih bataka, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 3 krompira, 3 kašike pirinča, 1 kocka pileće supe, prstohvat mlevene paprike, 2 kašike ulja, 1 kašika putera, biber po želji, 1 jaje, 2 kašike pavlake. Po želji dodajte i malo graška i šargarepe.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Svinjetina na seoski način

foto: Shutterstock

Sastojci: 8-10 šnicli od svinjskog karea, 2 glavice crnog luka, po potrebi so, brašno, origano, biber, malo suncokretovog i malo maslinovog ulja, belo vino, ruzmarin, beli luk.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Prilozi

Cezar salata

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: Pileće kuvane ili pečene grudi; malo zelene salate; čeri paradajz; manji krastavac isečen na kocke; 2 kašike kiselog mleka; 1 kašika pavlake; malo senfa; mlevene prike i bibera; maslinovo ulje; krutoni ili kubeti 2 šake; 2 kuvana žumanca; 2 čena belog luka; parmezan.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Brza pileća salata sa orasima

foto: Shutterstock

Sastojci: 1 komad belog mesa, 200 g seckanih oraha, 300 ml pavlake, 200 ml majoneza, po ukusu soli, 1 limunov sok.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Desert

Reform torta

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 16 jaja; 300 gr čokolade za kuvanje; 250 gr maslaca; 300 gr oraha mlevenih; 250 gr šećera u prahu; 4 kašike brašna.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Ako ste, pak, ljubitelj sitnih kolača, predlažemo vam dva koja smo nedavno probali, i potpuno su nas oduševili!

Lešnik gnezda (nepečena)

Sastojci: 200 ml vode, 100 ml soka od pomorandže, 150 g šećera, 150 g margarina, 100 g čokolade, 150 grama pečenih lešnika, 300 – 350 grama mlevenog keksa.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Titov kolač

foto: Printscreen/ youtube/ bokinakuhinja

Sastojci za biskvit: 4 jaja; 200 gr šećera; 1 vanilin šećer; 100 gr mlevenih oraha ili lešnika; 5 supenih kašika skuvane crne kafe - hladne; 5 kašika punih brašna; 1 prašak za pecivo; 3 kašike ulja.

Prvi fil: 400 ml mleka; 5 punih kašika brašna; 2 žumanca;(U mleko dodajte žumance i brašno pa umutiti mikserom. Zatim stavite na ringlu da blago provri kako bi se napravio puding.)

Drugi fil: 200gr margarina; 10 kašika šećera; 1 vanilin šećer; 100 gr otopljene čokolade; 3 kašike oraha. (Čokoladu rastopiti pa dodati margarin. Zatim šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve umutiti zajedno).

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Na sledećoj strani čeka vas predlog posne novogodišnje trpeze!

Posna novogodišnja trpeza

Predjelo

Brza posna uvijača sa krompirom i tikvicama

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 1 pakovanje gotovih kora, 5 krompira, 1 tikvica, 1 glavica crnog luka, malo bibera, ulja i soli, po želji susam.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Sočan posni rolat sa spanaćem

foto: CooKing

Sastojci za koru: 150 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 200 g spanaća, 200 ml kisele vode, 2 kašike ulja.

Sastojci za fil: 1 konzerva tunjevine, 100 g posnog majoneza, malo origana po ukusu.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Glavno jelo

Riba na manastirski način

foto: Printscreen/ Youtube/ hram

Sastojci: 3 parčeta oslića; glavica belog luka; suncokretovo ulje; svež peršun; suvi uzačini: origano, bosiljak, mirođija; maslinovo ulje.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Poslastice

Posna bela torta puna čokolade

foto: Shutterstock

Sastojci: 1 pakovanje rozen kora, 1 l sojinog mleka sa ukusom vanile, 3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake, 200 g bele posne čokolade, 250 g margarina, 200 g šećera u prahu, 200 g pečenog mlevenog lešnika, 800 g posnog šlaga.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Umesto klasične torte ili sitnih kolača, možete da isprobate i savršene slatke pite! Recepti se nalaze na linku ispod:

Šta ćete vi spremati za Novu godinu?

Podelite sa nama u komentarima!

(Stil.kurir.rs)