raj za nepca

Sardine na 3 različita načina: Zdravi obroci, prava harmonija ukusa! (RECEPT)

Napravite obroke sa zdravim sastojcima i uživajte u primamljivom ukusu male srebrne ribe

Objavljeno: 10.04.2019. 13:48h
Autor:
Foto: Shutterstock

Portuglaska salata sa konzerviranim sardinama

Prema receptu kuvara Džordža Mendeza napravite savršen ručak ili večeru.

Sastojci:

  • 2-4 crvene paprike
  • zelene salata
  • sveži italijanski peršun
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • jabukovo sirće
  • dimljena crvena paprika
  • 2 konzerve sardina
  • so
  • sveže meveni beli biber

Jedite sardine što češće, i živećete dugo i bez bolesti: Evo zašto!

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 180 Celzijusa
  • Papriku prelijte maslinovim uljem i posolite , a zatim pecite na papiru za pečenje 30 minuta, ili dok ne “zagori”, tako što ćete okretati na svakih pet minuta.
  • Paprike stavite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoje 15 minuta kako bi omekšale i otpustile kožu.
  • Kašikom ili zadnjim delom noža ostružite veći deo pocrnele kože od paprike, ali ostavite nekoliko mrlja kako biste sačuvali “zadimljeni” ukus.
  • Iseckajte stabljike paprike i naseckajte ih na pola, a zatim uklonite semenke.
  • Meso paprike iseckajte na trake da dobije oblik fileta sardine.
  • Stavite trake paprike u posudu i dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja i 2-3 kašike sirćeta.
  • Dobro promešajte i pustite da odstoji barem pola sata.
  • Iseckajte zelenu salatu na komadiće veličine zalogaja i pomešajte s celim lišćem peršuna prema ukusu.
  • Ocedite sardine i iseckajte ih na pola po dužini, a zatim uklonite i odbacite kosti i višak kože ako želite
  • Sardine grubo naseckajte na manje komade i pomešajte sa salatom i peršunom.
  • Dodajte malo soka od ukiseljene pečene paprike i ponovno promešajte.
  • Na tanjiru složite osnovni sloj ukiseljene pečene paprike, sloj zelene salate i mešavine sardina na vrhu, te završite s još jednom kašičicom maslinovog ulja.
  • Dodajte sirće, morsku so i sveže mleveni beli biber i još nekoliko traka paprike.

Večita dilema: Da li je tunjevina u konzervi zdrava ili živi otrov?

Jaja na ribarski način

Sastojci:

  • 1 konzerva sardina
  • 1 mala lukovica šalote, narezana na kriške
  • nekoliko grančica svežeg peršuna
  • 2 sitno seckana čena belog luka
  • sveže mleveni crni biber
  • so
  • 4 jaja
  • tost i vrući sos za posluživanje

Zbog čega se zaista posti sredom i petkom: Kada na vodi, a kad su dozvoljeni riba i ulje!

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 200 Celzijusa i zagrejte posudu za posluživanje u rerni pet minuta.
  • Stavite sardine, iseckajte lukovicu šalote, seckani peršun i seckani beli luk u zagrejanu posudu.
  • Dodajte crni biber i vratite posudu u rernu šest minuta.
  • Izvadite posudu iz rerne, razbijte četiri jaja u posudi i lagano ih dodajte na vrh smese sardina.
  • Posolite i i pobiberite, a onda vratite posudu još sedam minuta u rernu, dok se belanca ne skuvaju.
  • Sklonite posudu i ostavite je da odstoji pet minuta , a onda poslužite sa tostom i vrućim sosom.

Namaz od grčkiog jogurta i sardine

Sastojci:

  • 2 konzerve sardina
  • 20 dag svežeg sira
  • 20 dag grčkog jogurta
  • sok od pola limuna
  • crvena paprika
  • za posluživanje kruh ili krekeri

Đuveč sa ribom: Post nije muka! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema

  • U blenderu umutite sardine, sveži sir, grčki jogurt i sok od limuna.
  • Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, pa posolite, pobiberite i namažite na tost.

Kulinarski hit: Uz ovaj prilog ide i riba i meso, a ukus je neverovatan!