Kad se previše zađe u tuđu intimu

Svekrva iz pakla: Terala sina i snaju da joj naprave unuče, ovakvom odgovoru se nije nadala!

Zabrinuta majka se obratila magazinu s pitanjem kako da natera sina i snaju da naprave dete. Dobila je odgovor koji nije očekivala

Porodica
20:43h Autor:
Svekrva iz pakla: Terala sina i snaju da joj naprave unuče, ovakvom odgovoru se nije nadala!
Foto: Shutterstock

Ljude koji odgovor na gorući problem u životu traže od "Dragih Saveta" umesto od prijatelja ili nekog bliskog, treba uzeti s dozom opreza. Upravo je jedna gospođa zavapila za savetom zbog toga što njen sin jedinac uporno ne želi da ima decu. Dogodilo se to u Slate magazin-u, a u rubrici "Draga Razboritost" (Dear Prudence) dočekao ju je odgovor kakvom se nije nadala.

Slate je američki onlajn magazin koji pokriva aktuelnosti, politiku i kulturu. Saveti Dear Prudence (Draga Razboritosti) odvijaju se na nedeljnoj bazi kada na pitanja čitalaca savete daje spisateljica i urednica Malori Ortberg. Pitanje i odgovor donosimo u celosti.

Vratila se kući iz porodilišta: Svekrva joj priredila šok života!

foto: Shutterstock

Pitanje: "Zabrinuti smo jer naš sin jedinac nema decu. Svaki put kad mu to spomenem, čini se kao da ima nov izgovor. Nedavno smo pokušali direktno da raspravimo to s našom snajom. Rekla nam je da bi njen posao na visokom položaju bio jako uzdrman ako pažljivo ne planira roditeljstvo, jer na poslu joj ne plaćaju porodiljsko. Pokušali smo da je ohrabrimo tako da smo joj rekli kako ona uopšte ne mora da radi jer je naš sin vrlo uspešan, a mi smo imućni. Čini se da ju je to jako uvredilo. Kako da ih uverimo da samo želimo da budu srećni?"

Odgovor: "Najbolji način da decu uverite da želite njihovu sreću je da prestanete da direktno doprinosite njihovojnesreći tako što ih neprestano ugnjetavate zbog njihovih životnih izbora, kao i da prestanete da pretpostavljate da znate bolje od njih šta će ih usrećiti.

Svekrva je prva držala moje dete posle porođaja: Niko me ništa nije pitao, besna sam!

foto: Shutterstock

Izvinite se sinu zbog toga što forsirate to pitanje. Uzmite njegove izgovore s punom vrednosti, ono što su za vas "izgovori" za njega mogu da budu savršeni razlozi da oloži roditeljstvo, ili da uopšte nema decu. A izvinite se i snaji zbog pretpostavke da bi ona trebalo da ostavi posao i da rađa decu samo zato što vi smatrate da je tako zgodnije. A zatim se ostavite te teme zauvek.

Izgubili ste pravo da nedužno pitate o tome planiraju li decu zato što ste uzastopno istu stvar pitali bezobrazno, bez poštovanja i neumesno."

Čitaoci su u komentarima izneli svoja iskustva na sličnu temu, većina se saglasila s odgovorom konstatujući da bi roditelji trebalo da prestanu da se mešaju u izbor dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs