Najbolje vaspitanje

Deci su neophodni uzori, a ne kritičari: Odgajajte ih ljubavlju, a ne strahom!

Ako deca osete da ih slušate i da im pomažete, stvorićete neuništiv odnos komunikacije među vama. Jer će deca tada znati da ste vi kao roditelj zaista tu da mu ulepšate i olakšate život

Vaše dete & vi
16:43h Autor:
Deci su neophodni uzori, a ne kritičari: Odgajajte ih ljubavlju, a ne strahom!
Foto: Shutterstock

"Nije sramota nešto ne znati, sramota je to ne naučiti, posebno danas kada su nam svi stručnjaci dostupni", kaže prof. Nada Bučević, edukacijski savetnik o vaspitanju, autorka dve veoma prodavane knjige "Dnevna doza NADAhnuća" i "Safari duha - priče za buđenje mudrosti", voditeljka safari duha radionica za decu i roditelje.

"Da, vaspitavanje dece se može naučiti. Da, postoje metode koje funkcionišu. Uvek", piše Lovesensa.

Prof. Nada smatra da je najvrednija mudrost.

"I to mudrost vaspitanja. Šta ima vrednije od mudrosti? U njoj je sadržano sve. Ljubav, radost, zabava i harmonija. Emocionalna inteligencija je put do te mudrosti. Zahvalnost, empatija, izražavanje osećanja, oslobađanje strahova, sreća, samosvest, samopouzdanje, poverenje, mašta, koncentracija i prisutnost. Sada zamislite dete i roditelja koji neguju i žive ove vrednosti. Roditeljstvo i detinjstvo u tom slučaju postaju zabavna avantura s izazovima koje s lakoćom prevladavamo".

7 stvari koje ne smete da obećavate deci: Krhko srce lako se lomi, posledice ostaju!

foto: Shutterstock

"Ništa nije gore od praviti se pametan, a rezultati te velike pameti izostaju. Samo rezultat potvrđuje stvarno znanje", kaže prof. Nada Bučević.

"Postaviću vam kontra pitanje na pitanje koliko je edukacija važna za roditeljstvo. Ako roditeljstvo znači grešiti, koliko je onda edukacija važna? Jasno je po tome da je najvažnija. Ona i umanjuje količinu grešaka. Jer će ih biti, u prevelikom broju. Ako postoje stručnjaci na nekom području, a pod stručnjacima smatram isključivo one koji svoju stručnost dokazuju primerom i rezultatima, zar onda nije logično da nas taj neko može podučiti nečemu što mi ne znamo. Ako nema edukacije, nema ni ekspanzije uspeha. Ili taj neko i ne zna koliko bi uz edukaciju bio još uspešniji."

Poverenje u roditeljstvu

"Ovo je možda najvažnije pitanje koje se treba postaviti o roditeljstvu", smatra prof. Nada. "I najteže za ostvariti. Poverenje i poštovanje. I jedno i drugo se kod dece zaslužuje. Zato je mnogim roditeljima ovo i najveći izazov. Jer ne zaslužuju od dece ni jedno ni drugo. Onda igraju na kartu naredbi i strahopoštovanja. Poverenje se stiče Istinom. O sebi, o svojim osećanjima, o svojim greškama. Mnogi roditelji pogrešno misle da ih ovo čini slabijim u očima deteta. A zapravo ih osnažuje. Jer su deca inteligentnija od nas. Njih ne možete prevariti da ste bezgrešni. Tako ih možete samo udaljiti od sebe. I u pubertetu ćete doživeti njihov najveći bunt. To i jeste između ostalog pubertet. Spoznaja deteta da niste bezgrešni kako ste se predstavljali i zapravo ih lagali.

Ovako roditelji stvaraju delikvente i nasilnike: Šta poseješ, to će i da nikne!

foto: Shutterstock

Poverenje se stiče i primerom. Kada dete želi da bude poput vas i imponujete mu svojim životom, ono želi da vas sledi. Kako može da vam veruje ako ne želi da bude poput vas? Čemu uopšte možete da ga podučite? Možda jedino onome što ne želi da bude. Zato vam i ne veruje da znate kako nešto treba ili ne treba. Niste to dokazali sopstvenim primerom.

Sada shvatate zašto je ovo najvažnija kategorija vaspitanja. Jer morate prevaspitavati sebe, ako želite da vam dete veruje. A ako ga i jednom prevarite, niste ni vredni tog poverenja. Da li verujete onima koji misle jedno, govore drugo, a rade treće? Nadam se da ne. Tako ni dete, koja vas posmatra u svim životnim situacijama".

Dadilje otkrile kako izgleda život bogataša: Imaju decu samo zato što se to očekuje od njih!

foto: Shutterstock

Prof. Nada kaže da ne postoji fraza "To je takvo dete".

"Zapravo postoji, ali samo kao izgovor roditelja. Od roditelja kreće vaspitanje i promena. Roditelj je alfa i omega odgoja. Mentor i korektiv."

Edukaciju u roditeljstvu prihvataju već osvešćeni roditelji kojima često radionice i nisu neophodne, jer se već edukuju u temama roditeljstva, ali dolaze jer žele da budu još bolji. Time se gradi bolji svet, bolje društvo. Samo jedna informacija može da promeni čitavu dinamiku odnosa roditelja i dece.

"Jer znanje je zaista moć", kaže prof. Nada Bučević. "Ako mislite da vama ne treba edukacija o mudrosti odgoja, već kasnite na nju. Ako se pitate kako mogu postati još bolji roditelj, vi ste već najbolji roditelj na svetu. Deci su potrebni uzori, ne kritičari. Naučite da ih odgajate ljubavlju, a ne strahom!"

Meni muž ne pomaže oko dece, a vama? Zašto je tekst jedne mame iz Srbije zapalio internet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs