Detinjasti do 40-e

Najveći stres koji žena može da doživi jeste - muž: Naučno dokazano!

Ne misli se na prevare, niti na zlostavljanje, već samo na ponašanje

Porodica
Autor:
Najveći stres koji žena može da doživi jeste - muž: Naučno dokazano!
Foto: Profimedia

Udate žene proživljavaju mnogo više stresa nego one koje se još nisu udale. Imaju prevelik teret - posao, roditeljstvo, brak...

Zbog toga često pate od glavobolje, iscrpljenosti i besa, pokazuje najnovija studija. Roditeljstvo jeste stresno, ali ono što iznenađuje jeste da i muževi zapravo doprinose stresu, i to više nego deca!

Jedna studija navodi da čak 46 odsto žena tvrdi da su im deca uzrokovala znatno manje stresa od muževa, a pritom se ne misli na prevare ili zlostavljanje neke vrste.

Evo kako muževi utiču na stres kod žena:

Ponašaju se kao deca

Muškarci se neretko ponašaju kao deca dok ne napune... Pa i više od 40 godina, barem tako tvrde istraživanja. To se najbolje vidi u njihovom druženju s decom jer su upravo očevi oni koji se zabavljaju s decom. Zbog toga ih deca gledaju kao prijatelje, a majke su okupirane odgajanjem, disciplinom, zdravljem i edukativnim razvojem dece. Mame često deluju strogo i imaju "lošiji" odnos s decom, što dovodi do lošijih odnosa sa mužem.

Ako muž ne želi decu: Evo šta da uradite!

foto: Shutterstock

Obaveze oko kuće za ženu postaju previše

Istraživanje tvrdi da svaka peta žena tvrdi da je najveći uzrok dnevnom stresu činjenica da joj muž ne pomaže dovoljno oko kuće. Ne govorimo da bi trebalo da joj pomaže jer je ona zadužena za to, već da žena često radi taj posao jer je muškarac nezainteresovan.

Žena ima osećaj krivice i nedostaje joj slobodnog vremena

Ako žena uz razloge koje smo naveli u tekstu još i radi, jasno vam je da nema vremena za sebe. Na kraju svakog dana one se posvete svakom članu porodice, ali i obave ono što nisu stigle do tada. To uzrokuje stres. Žele da stignu sve za 24 sata i žure, što je zapravo osnovna greška.

Ako muž ne učestvuje u porodičnom životu: Evo šta treba da radite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs