NAČIN NA KOJI JE VODIO LJUBAV SA NJOM ŠOKIRA: Momo Kapor IZGUBIO GLAVU za čuvenom Srpkinjom, dok ga žena čekala u domu

Ljubavni život kneginje Jelisavete Karađorđević je vrlo interesantan, uspela je da osvoji velikog holivudskog zavodnika, a onda se Momo Kapor do srži zaljubio u nju.

Ljubav
16:01h Autor:
NAČIN NA KOJI JE VODIO LJUBAV SA NJOM ŠOKIRA: Momo Kapor IZGUBIO GLAVU za čuvenom Srpkinjom, dok ga žena čekala u domu
Foto: PrintscreenJutjub/RTS Zabava - Zvanični kanal

Kneginja Jelisaveta Karađorđević imala je veoma buran život ispunjen velikim problemima, ali i neverovatnim ljubavnim pričama. Poznata je kao veliki borac, uvek je držala do svog stava i trudi se da svaku poteškoću što pre prebrodi. Tek kada joj je jedna nepoznata devojka rekla da je stalno namršten, odlučila je da napravi veliku promenu.

Ćerka kneza Pavla, jugoslovenskog regenta obrazovanog u Oksfordu, i princeze Olge, naslednice grčkog i danskog princa Nikole i vojvotkinje Jelene Vladimirovne Romanove, rođena je na Belom dvoru 1936. godine. Spletom nesrećnih okolnosti, godinama je provela u izgnanstvu, ali nikada sebe nije gledala kao žrtvu, te je uvek na povrčinu izbijao njen jak karakter.

- Jedna žena, Japanka koju sam srela u Njujorku kad sam imala 26 godina, rekla mi je na ulici: Zašto ne pokušaš da se nasmeješ? Shvatila sam da hodam okolo sa tmurnom grimasom i onda se sve promenilo. To je moja lična filozofija: čovek može da bira da li je ono što mu se dešava pozitivno ili negativno. Ja biram da sve oko sebe pretvorim u pozitivno. To može svako. Svi mi sa sobom kroz život nosimo ono što se u engleskom kaže "pain body". To je senka koja nas tera da patimo, kritikujemo, budemo tužni ili besni na nešto. Kad se toga oslobodimo, patnja i bol postaju nepotrebni. Nemamo zbog čega da se žalimo. Ne volim patetiku, mrzim da sebe vidim kao žrtvu - rekla je Jelisaveta.

Jelisaveta Karađorđević
foto: ATA Images

Nekoliko puta izgovarala sudbonoasno "da"

Nakon školovanja na Oksfordu Jelisaveta se prvi put udala. Na skijanju u Austriji upoznala je zgodnog njujorškog konfekcionara čelične muške lepote i prefinjenih manira, Hauarda Oksenberga.

Zajedno su otišli u Njujork, gde su dobili dve kćerke, Katarinu, koja se kasnije proslavila kao glumica u prvoj modernoj sapunici Dinastija, i mlađu, Kristinu, koja je postala pisac.

Brzo se ispostavilo da je tamošnjim džet-set krugovima mnogo zanimljivija princeza bez kraljevstva nego šarmantni biznismen koji ju je uveo u društvo. Čak i posle razvoda od Hauarda, Jelisaveta je bila omiljen gost na prijemima i zabavama u visokom društvu.

Posle Hauarda, princeza Jelisaveta imala je još dva braka, sa Britancem Nilom Roksburgom Balfurom, bankarom koji je prešao u politiku i postao poslanik Evropskog parlamenta, s kojim je dobila sina Nikolasa, i sa bivšim premijerom Perua, Manuelom Uloa Elijasom.

Ričard Barton
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

"Velika ljubav" kratkog daha sa Bartonom

Ipak, više od svih brakova pažnju je privukla njena veridba sa jednim od najvećih holivudskih glumaca svih vremena, Ričardom Bartonom. Upoznala ga je nakon njegovog razvoda od Elizabet Tejlor. Zvezdi kultnih filmova imponovala je Jelisavetina plava krv, a ona je mislila da će s njim zakoračiti u svet kinematografije.

Iako davnih sedamdesetih nije odoleo sprskoj kneginji, čak, su bili i verenu, njihova romansa nije opstala.

Počeli su zajedno da snimaju jedan film koji nikad nije završen. Kad se pred njom onesvestio od viskija, a ona pozvala policiju, pomislila je: Samo mi još on fali u životu.

1 / 5 Foto: ATA Images

Sa operskim pevačem 30 godina

Poslednje tri decenije verni pratilac kneginje Jelisavete Karađorđević je Beograđanin Dragan Babić, bivši operski pevač, sa kojim se upoznala u Njujorku. Sa njim se nije venčala, a kako je objasnila jednom prilikom i nema nameru.

- I da me zaprosi, ne bih htela. Mi smo srećni u našem partnerstvu. Pošto nismo u braku, nema pritiska.

Gospodin Babić pomaže princezi u svim aktivnostima; od humanitarnog angažmana do pojavljivanja u medijima.

- Dragan Babić je najbolji od svih muškaraca koje sam upoznala. Toliko je dobronameran, velikodušan, trpi moj ekscentrični karakter, svaki dan misli samo o meni. On sve organizuje. Kada me ljudi zovu, tačno zna šta će da kaže, zna da li idemo na neki prijem ili ne, o svemu se brine. On je direktor naše firme. Još je i lep, inteligentan, mnogo čita ‒ kaže princeza o svom životnom partneru, koji je i u poznim godinama oličenje otmenosti i šarma.

Momo Kapor
foto: Printscreen Youtube / sasa berendika

Afera sa Kaporom

Odnos princeze Jelisavete Karađorđević i Kapora bio je predmet raznih spekulacija i kada je izašao roman "Zoe", a i decenijama kasnije. Postao je neka vrsta urbanog mita, o kojem se i ćutalo i šuškalo.

Predrag Peđa Nešković, jedan od najznačajnijih savremenih slikara, Kaporov drug iz studentskih dana, svedočio je o ovoj burnoj romansi i Mominom intimnom životu iz tog perioda.

- Dok je bio u Americi, u tom navratu skoro godinu dana, Kapor je bio u vezi s Jelisavetom Karađorđević. Kada se vratio iz Njujorka dolazio je kod mene, mnogo smo pričali, poveravao mi se, bio je uzbuđen. Onda je zvao Jelisavetu odavde, iz ovog ateljea, nije mogao da telefonira od kuće. Prisustvovao sam njihovim ljubavnim razgovorima. Pričao mi je kako su posle vođenja ljubavi ležali i toliko bili iscrpljeni da su jeli neki džem kako bi se oporavili od strasnih zagrljaja. To je bilo burno i strasno. Tada je bio oženjen Anom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs