Uverite se i sami

Ekspresno čiste jetru: Začini i ulja koji uklanjaju nagomilanu masnoću!

Nealkoholna bolest masne jetre naziv je za grupu stanja koja uzrokuju da se višak masti izgradi u ćelijama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili ne piju preterano alkohol, kaže čuveni doktor Oz

Nutricija 14.11.2017. - 11:41h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Bolest nealkoholne masne jetre je stanje koje može da dovede do oktazivanja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija, upozorava doktor Mehmet Oz. Najčešće pogađa ljude od 40 do 60 godina, dodaje lekar.

 

"Nealkoholna bolest masne jetre naziv je za grupu stanja koja uzrokuju da se višak masti izgradi u ćelijama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili ne piju preterano alkohol", kaže doktor Oz.

Kaže da stručnjaci smatraju da nealkoholna bolest masne jetre sama po sebi ne šteti jetri puno, ali može da izazove teško stanje koje se naziva nealkoholni steatohepatitis, koji može da ošteti jetru i izazove cirozu.

 

"Stručnjaci još ne mogu sa sigurnošću da kažu šta uzrokuje bolest masne jetre, ali je usko povezana s gojenjem i gojaznošću i medicinskim stanjima kao što su otpornost na insulin i dijabetes. Takođe nije jasno šta uzrokuje da se bolest masne jetre pretvori u nealkoholni steatohepatitis", kaže dr Oz.

 

Kako hrana zaustavlja dijabetes: Novo otkriće spas za milione obolelih!

foto: Shutterstock

Nealkoholna bolest masne jetre obično je tiho stanje, što znači da ljudi generalno nemaju simptome, a tek otkrivaju da ih imaju kroz analize krvi koje otkrivaju povišene nivoe jetrenih enzima, objašnjava slavni lekar.

 

"Kada se pojave simptomi, oni mogu da uključuju umor, bol u stomaku (pogotovo u gornjem desnom delu), mučninu, gubitak težine, žuticu, svrab, oticanje nogu, gubitak apetita i mentalnu zbunjenost", kaže dr Oz.

 

Dodaje da najveći rizik za bolest masne jetre imaju gojazni ljudi, oni s dijabetesom, insulinskom rezistencijom ili metaboličkim sindromom te ljudi koji imaju visoke nivoe holesterola ili triglicerida. Doktor Oz kaže i da naglo mršavljenje i nezdrave prehrambene navike takođe mogu da doprinesu bolesti masne jetre.

 

"Neki ljudi koji razviju nealkoholnu bolest masne jetre nemaju uopšte faktore rizika, i dok bolest najviše utiče na odrasle ljude, lekari primećuju sve više dece kojima je dijagnostikovana", kaže dr Oz.

Kaže da nema specifičnog lečenja za bolest masne jetre, ali kao najvažnije korake izdvaja izbacivanje visoko fruktoznog kukuruznog sirupa iz ishrane, obogaćivanje jelovnika namirnicama bogatim vrednim nutrijentima (najviše zelenog lisnatog povrća), lekovitim začinima (beli luk, kurkuma) i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja.

Izbegavajte prelive za salatu

 

Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS) je broj jedan uzrok bolesti masne jetre i javlja se u mnogim popularnim namirnicama, pa većina ljudi nije ni svesna koliko šećera redovno konzumira. Nalazi se u gotovim supama, prelivima za salatu, pa i jogurtima.

 

Jedite povrće bogato korisnim materijama

 

Očistite jetru od toksina tako što ćete da jedete više biljne hrane bogate korisnim fitonutrijenatima. Tu spadaju povrće i zelenolisnato povrće, kao što su brokoli i kelj koji povećavaju količinu glukozinolata, jedinjenja koje može da pomogne proizvodnji enzima u jetri.

 

Nedelju dana jela 3 jaja za doručak: Evo kakve je promene doživela!

foto: Shutterstock

Pijte čaj od sikavice ili uzimajte suplement

 

Sikavica se koristi za zaštitu, oporavak i lečenje jetre. Potražite sikavicu u obliku dodataka ishrani i uzmite 140 mg dva puta dnevno ili popijte nekoliko šolja čaja od sikavice (do tri šolje dnevno).

 

Nealkoholnu masnu jetru izazivaju šećer i skrob

 

Većina ljudi nikada nije čula za masnu jetru i često ni ne znaju da je imaju, a uzrok nije povezan s pijenjem alkohola.

 

Uzrok su šećer, skrob i rafinirani ugljeni hidrati koji kvare ishranu i štete ne samo jetri, nego i ostatku tela. Zato u ishranu dodajte superhranu kako biste nahranili telo onime što će ga učiniti zdravijim.

 

Dopunite obroke super povrćem poput kelja

 

Kad izbacite visoko fruktozni kukuruzni sirup, najvažnije je zaustaviti i preokrenuti štetu od bolesti masne jetre, dopunjujući ishranu superhranom kao što su kelj, kupus, brokoli, prokelj, rukola i rotkvica.

 

Povrće povećava količinu glukozinolata u telu koji čisti i leči jetru. Jedite jednu do dve šolje, ili više ovog zdravog povrća svaki dan.

 

Najbolje alkalne namirnice protiv kiselosti organizma: Sprečavaju gojenje, rak i infarkt!

foto: Shutterstock

Jedite dobre masti poput maslinovog ulja

 

Iako vam se možda čini nelogičnim da jedete masti s ciljem lečenja masne jetre, zdrave masti imaju protivupalna svojstva i mogu da pomognu da se izleči vaša jetru.

 

Jedite najmanje dve porcije hrane bogate mononezasićenim masnim kiselinama i omega-3 kao što su orasi, semenke, avokado, maslinovo ulje i losos i to - svakodnevno.

 

Začinite hranu barem jednom dnevno sastojcima koji čiste jetru

 

Začini kao što su beli luk, crni luk i kurkuma ne daju samo ukusnu aromu jelima - beli i crni luk bogati su jedinjenjima koji čiste jetru, kao što je sumpor koji podiže glutation, peptid koji deluje kao koenzim u telu.

 

Glavno jedinjenje u kurkumi, kurkumin, ima protivupalna svojstva i bogat je antioksidansima. Uključite najmanje jedan začin u obrok barem jednom dnevno, savetuje doktor Oz.

 

Čudesna gujina trava: Protiv šećerne bolesti i niskog pritiska, čisti jetru i popravlja raspoloženje

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...