Beli lukje redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.
"U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija. Još nije potpuno jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse", ispričala je nutricionistkinja Mateja Mrmić.
Beli luk svoja lekovita svojstva može da zahvali moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena belog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete da rešite žvakanjemperšunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
Beli luk svoja lekovita svojstva može da zahvali moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica
