Lekovito bilje

Čudesna gujina trava: Protiv šećerne bolesti i niskog pritiska, čisti jetru i popravlja raspoloženje

Ova biljka je prvo davana kao antidepresiv, a kasnije su otkrivena njena izvanredna dejstva na jetru. Upotrebljava se i za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida
Fitnes & Nutricija
19:08h Autor:
Čudesna gujina trava: Protiv šećerne bolesti i niskog pritiska, čisti jetru i popravlja raspoloženje
Foto: Thinkstock

Sikavica, poznata i pod imenom gujina trava ili šareni čkalj, beli stričak, gospin trn, divlji artičok, magareća salata, osljebad, ošebalj, šarena badeljka je malo poznata biljka sa mnogo imena, ali i mnogobrojnim lekovitim dejstvima, prenosi Lisa.rs.

Ova biljka (Silybum marianum) ima snažno

detoks delovanje i upotrebljava se za čišćenje jetre. Budući da je reč o organu koji metaboliše sve otrove u telu, efekat će biti i dobro raspoloženje - ako se dobro pobrinemo za jetru, ona će znati da nam uzvrati.

Gujina trava je, naime, prvo i davana kao antidepresiv, a kasnije su otkrivena njena izvanredna dejstva na jetru. Jedinjenje koje se nalazi u gujinoj travi se zove Sylimarin i može se pod tim nazivom i kupiti u apotekama kao pomoćno lekovito sredstvo.

Osim što čisti jetru, ova biljka se u narodu upotrebljava i za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida, a od gujine trave spremaju se i čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje imuniteta, bolji apetit, protiv morske bolesti.

Kontraindikacije: Ako uzimate neke druge lekove morate se posavetovati sa svojim lekarom jer sylimarin pomaže razgradnju lekova te se može desiti da dejstvo vaše terapije bude umanjeno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs