FRIZURA 60-IH SE PONOVO VRAĆA U MODU I ŽENE ZBOG TOGA UOPŠTE NISU SREĆNE: Zbog njih su naše mame izgledale kao bake

Postoje indicije da se minival ponovo vraća u modu i pitanje je koliki broj dama će da se obraduje

Nega
12:34h Autor:
FRIZURA 60-IH SE PONOVO VRAĆA U MODU I ŽENE ZBOG TOGA UOPŠTE NISU SREĆNE: Zbog njih su naše mame izgledale kao bake
Minival, Foto: Shutterstock

Nostalgija i modni ciklusi često nas iznenađuju svojom sposobnošću da vraćaju zaboravljene trendove iz prošlih decenija.

Minival je jedan od tih trendova za koji se činilo da će zauvek ostati u prošlosti.

Međutim, poslednjih godina vidimo naznake da se minival polako, ali sigurno vraća u modu.

Ovaj trend šezdesetih godina prošlog veka bio je sinonim za mladalačku buntovnost.

S vremenom, ovaj trend se povukao sa scene, ustupivši mesto novim modernim frizurama.

Minival
foto: Shutterstock

Minival se vraća na modnu scenu

Minivali se sada polako vraćaju na scenu, ali sa značajnim modnim evolucijama koje ga čine savremenijim i prilagodljivijim za današnje potrebe.

Mladi i hrabri pojedinci ponovo otkrivaju draž ovog trenda i koriste ga kao sredstvo izražavanja svoje individualnosti.

Čvrsto uvijene lokne, postignute uz najviši stepen uvijanja, su karakteristična frizura šezdesetih i sedamdesetih godina. Ravna kosa i prirodniji talasi vladali su decenijama unazad, ali poznate ličnosti poput Bele Hadid, Emili Rajtakovski i Kejti Holms, koje obično imaju ravnu kosu, primećene su u protekloj godini s kovrdžama koje inspirišu druge ljude da se odluče za moderni minival, a tu su i mnoge poznate ličnosti i influenseri koji ističu svoje prirodne kovrdže.

TikTok ekspanzija minivala

TikTok je takođe odigrao ključnu ulogu u povratku minivala, posebno kod muškaraca, gde korisnici dokumentuju svoja iskustva kako bi ih podelili sa drugima. Dok je Hadid viđena sa uskim spiralnim kovrdžama koje su bile popularne osamdesetih, Holmes je nosila veće, bujnije lokne, a Ratajkovski je imala voluminozne, raščešljane disco kovrdže. Danas, kada je reč o odluci da se ponovo počne nositi minival, svi tipovi kovrdža su dobrodošli.

Kakve vrste minivala postoje?

"Minival možete postići različite teksture, od kovrdžave do talasaste, posebno ako vam je kosa prirodno ravna i bez volumena", kaže Valcin, majstor frizer i osnivač salona "Yvey", koji je rodno neutralan i inkluzivan, smešten u Sijetlu.

Kada se radi hladan minival, ili tradicionalni minival, kosa se obično umotava oko štapa različitih veličina kako bi se postigao željeni oblik kovrdža ili talasa. Na kosu se nanosi tečni hemijski rastvor koji reaguje s keratinom u kosi, a koristi se indirektna toplota kako bi se postavio stil.

Minival
foto: Shutterstock

Kod digitalnog minivala, krema se prvo nanosi na kosu, a zatim se zagrijavajući štapovi ili neki drugi zagrijani alat stavljaju u kosu kako bi se postavio stil. Ova vrsta minivala može dobro funkcionisati s prirodno teksturiranom kosom.

Kakav mnival je najpopularniji u 2023. godini?

"Postoji mnogo stilova minivala koji su trenutno u trendu, od laganih, suptilnih talasa do bujnih, naglašenih kovrdža", kaže Potempa. Od gotovo neprimetnih kovrdža do najuže stisnutih uvojaka, iskusni frizer može vam pomoći da postignete oblik kose o kakvom sanjate. Generalno, dobićete hladan minival.

Kosa, Lokne, Plavo, Naočare, Oči, Šešir, Samopouzdanje, Kovrdžava Kosa, Pogled, Plava
foto: Shutterstock

Prednosti i mane dobijanja minivala

Minival daje kovrdže i talase bez svakodnevne upotrebe figara ili vrućih rolera. Iako je potrebno održavanje minivala, kao što su korišćenje blagih šampona i nanošenje regeneratora nakon pranja kose, priprema svakog dana je mnogo manje zahtevna.

Međutim, postoje i neke mane.

"Iako se proces minivala vremenom razvio kako bi bio blaži prema kosi, svaki hemijski tretman će uzrokovati određenu štetu kosi, bez obzira na intenzitet ili suptilnost stvarnih talasa", kaže Potempa.

Osobe s izbeljenom kosom obično uopšte ne mogu dobiti minival, jer će hemijsko rešenje uzrokovati previše oštećenja.

Minival
foto: Shutterstock

Rast kose je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Iako minival s vremenom blednu, kosa će početi da raste. Talasi minivala trebali bi izgledati pristojno kako rastu, ali spiralni permsi su druga priča. Morate ili ponovo napraviti perms, prihvatiti izrastak ravne kose ili nositi rep dok perms konačno ne izbledi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs