7 STVARI KOJE SE MOGU DOGODITI VAŠOJ KOSI UKOLIKO JE ČESTO VEZUJETE U REP: Naročito ako je previše čvrsto zategnut

Na sreću, ako promenite naviku učestalog nošenja repa kosa će se vremenom oporaviti.

Lepi & Zdravi
Autor:
7 STVARI KOJE SE MOGU DOGODITI VAŠOJ KOSI UKOLIKO JE ČESTO VEZUJETE U REP: Naročito ako je previše čvrsto zategnut
7 posledica čestog vezivanja kose u rep., Foto: Aissaoui Nacer / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Konjski rep je ponekad najlakša i najpraktičnija frizura, naročito ukoliko vam kosa nije u najčistijem stanju. Možete ga nositi kod kuće, na kafi sa prijateljicama, u šetnji ili čak na svečanim događajima sa prelepom haljinom i visokim potpeticama — baš kao što su to naše poznate ličnosti radile mnogo puta.

Važno je da obratite pažnju na to koliko često praktikujete vezivanje kose. Ako imate naviku da zategnete kosu previše čvrsto i da je držite tako ceo dan, mogli biste se suočiti sa nekim neprijatnim problemima...

1. Migrene.

Glavobolja od konjskog repa je normalna stvar koja izaziva bol. Vaša kosa nije osetljiva na bol, ali ispod folikula dlake postoje nervi koji se mogu pokrenuti čvrstim povlačenjem i možete osetiti bol.

Žena, Glavobolja, Migrena
foto: Shutterstock

2. Skalp može početi da vas boli.

Baš kao i kod glavobolje u konjskom repu, nervi koji se pokreću suviše zategnutim repom uticaće na vaše vlasište. Dakle, nervni završeci su zapravo pogođeni. Verovatno ćete primetiti bol odmah nakon što pustite kosu.

3. Mogli biste doživeti i bol u leđima.

Vaša koža glave može biti pod velikim stresom, posebno ako imate gustu kosu. Pojavljuje se bol i može se proširiti sve do vrata i leđa. Ovo se dešava zato što još više aktivirate čulne nerve dok je kosa podignuta. I često veoma snažno zatežemo.

Bol u leđima
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

4. Koža na vašem licu može se istegnuti.

Prekomerno vezivanje konjskih repova definitivno nije dobro za vašu kožu jer gubi elastičnost. Vremenom ćete izgledati starije. Ako kosu držite tako zategnutu svaki dan, vaša koža može ostati istegnuta tokom dužeg vremenskog perioda.

5. Kosa bi vam se mogla zapetljati.

Nošenje čvrstog repa tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati trenje i napetost u kosi. Budite spremni da potrošite mnogo vremena na raspetljavanje kose.

Kosa
foto: Shutterstock

6. Kosa će vam se lakše lomiti.

Kosa je prilično krhka, tako da je stalnim povlačenjem i vezivanjem gumicom nećete učiniti jačom. Napetost može dovesti do pucanja pramenova. Biće još gore ako se odlučite da spavate sa kosom u repu.

7. Možda ćete dobiti alopeciju.

Trakciona alopecija je specifična vrsta gubitka kose duž linije kose, a nastaje kada se na kosu primenjuje konstantna napetost. Proverite da li na glavi imate malih izbočina. Takođe možete primetiti i osećaj kore na skalpu.

Da li ste iskusili neki od ovih simptoma? Koliko često vezujete kosu? Koja frizura vam je omiljena?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs