UDAVALA SE ZA HOMOSEKSUALCE, OD 5 BRAKOVA, NIJEDAN JOJ NIJE VALJAO: David je naterao na abortus, a Miki navukao na ZLO

Glumica Džudi Garland udavala se pet puta, a svaki brak ima posebnu priču prepunu zanimljvih detalja.

Vip priča
Autor:
UDAVALA SE ZA HOMOSEKSUALCE, OD 5 BRAKOVA, NIJEDAN JOJ NIJE VALJAO: David je naterao na abortus, a Miki navukao na ZLO
Foto: Profimedia

Uprkos činjenici da 53 godine nije među živima, Džudi Garland ostaje jedna od omiljenih i najikoničnijih zvezda američke kinematografije. Ipak, dok je mnogima donela radost u filmovima kao što su Čarobnjak iz Oza i Zvezda je rođena, pravi život pevačice i glumice bio je ispunjen nevoljama. Uz njene dobro poznate borbe sa depresijom i zloupotrebom supstanci, Garland je većinu svog života provela tražeći ljubav.

Dok su neki od muškaraca u njenom životu igrali istaknute uloge u njenoj karijeri, svih pet Garlandovih brakova imalo je važan uticaj na zvezdu.

Džudi Garland
foto: Profimedia

David Rouz

Rouz, kompozitor i vođa benda rođen u Britaniji, postao je Garlandin prvi muž samo dve godine nakon što je glumila u filmu Čarobnjak iz Oza iz 1939.; glumica je tada imala 19 godina, Rouz, koji je ranije bio oženjen glumicom Martom Rej, imalo je 31 godinu.

Džudi Garland
foto: Profimedia

Zabrinuti da će brak narušiti Garlandin netaknuti, mladalački imidž, i njena majka i studio sa kojim je bila pod ugovorom, MGM su se usprotivili, ali je ona nastavila sa brakom, vezujući se za Rouza u Las Vegasu 1941. Međutim, njena ekstrovertna priroda i Rouzove sklonosti ka kućnom životu ubrzo su počele da stvaraju probleme u vezi. U prilog neprijateljstvima, Rouz ju je, zajedno sa njenom majkom, primorao na tajni abortus nakon što je zvezda saznala da je trudna. Par se razveo 1944. godine.

Vinsent Mineli

Iste godine kada se razvela od prvog muža, Džudi je glumila u filmu Upoznaj me u Sent Luisu pod kormilom tada uglavnom nepoznatog reditelja Vinsentea Minelija. Iako je glumica u početku odbila ulogu u filmu i, kada je bila ubeđena da preuzme ulogu, imala je spornu vezu sa Mineli tokom prvih dana snimanja, njih dvoje su se polako zbližili tokom snimanja filma. U vreme kada je film debitovao i ubrzo postao najprodavaniji MGM-ov do sada, par je već počeo da živi zajedno.

Ubrzo su se venčali, a zanimljivo je da je Džudi od Vinsenta starija čak 20 godina.

Srećna saradnja koja je Mineli i Džudi spojila kao umetnike počela je da se pogoršava – Mineli je, na glumicino insistiranje, uklonjen sa mesta direktora Uskršnje parade – a zajedno sa tim i njihov brak. Još gore stvari, glumica je spirala u sve većoj upotrebi droga (bila je na amfetaminima i barbituratima da bi održala svoju težinu i pomogla joj da se nosi sa svojim poslom od detinjstva), pokušaji samoubistva i Minelijeve afere sa muškarcima — njegova seksualnost je bila tema o glasinama već neko vreme, uključujući njegovu vezu godinama ranije sa vajarom i izlogom na Petoj aveniji Lesterom Gabom.

Godine 1949. par se zvanično razdvojio. U jesen sledeće godine, nakon dugog niza neuspešnih nastupa, kašnjenja i nepojavljivanja, Garlandova je oslobođena svog ugovora sa MGM-om; njen brak sa Mineli, koji je došao uz blagoslov studija, takođe je uskoro bio okončan.

Sid Luft

Glumicin do sada najduži brak bio je sa filmskim producentom Sidom Luftom. Par se poznavao tangencijalno od kasnih 1930-ih, a kada su se ponovo povezali pred kraj Garlandovog braka sa Mineli (Luft, koji je već jednom bio razveden, u to vreme je bio oženjen glumicom Lin Bari), brzo su počeli da se viđaju.

Preuzevši mesto glumičinog menadžera, Luft je krenuo u revitalizaciju svoje karijere, pomažući joj da projektuje televizijske specijale i emisije za nju u Karnegi holu. "Bila je tako neverovatno talentovana da sam znao da može da stane na noge ako ima neku pomoć. Pa šta ako je filmovi ne žele? Uvek je mogla da peva", rekao je Luft jednom prilikom.

Ali početak njihove veze bio je pokvaren; Džudi je otkrila da je trudna dok se pripremala za jednu od svojih emisija u Njujorku i po drugi put u životu osetila je pritisak da abortira zarad svoje karijere. Bez obzira na to, par je mogao da nastavi dalje i venčao se 1952. Kasnije te iste godine, dočekali su svoju ćerku Lornu.

U možda najistaknutijem potezu koji je Luft napravio za Džudinu karijeru, producirao je film Zvezda je rođena iz 1954. kao povratak za glumicu. Film je osvojio šest nominacija za Oskara, uključujući nagradu za najbolju glumicu.

Međutim, filmski uspeh nije bio dovoljan da reši sve njihove probleme. Njeni dugogodišnji problemi sa depresijom, upotrebom droga i alkoholizmom su se nastavili, i iako se on oduvek pojavljivao u javnosti kao muž koji je podržava, Džudi je rekala sudiji tokom njihovog brakorazvodnog postupka 1965. da ju je Luft udario u brojnim prilikama i da je takođe mnogo pio. (Luft je negirao te tvrdnje.)

Između 1963. i njegove smrti 2005. godine, Luft je radio na memoarima, Džudi i ja, koji detaljno opisuje njegov brak sa Džudi koji je objavljen posthumno.

1 / 9 Foto: Profimedia

Mark Heron

Mark Herron, Garlandin četvrti muž, proizveo je nekoliko uspešnih emisija sa glumicom u London Palladium pre njihovog kratkog braka.

Glumac i menadžer turneje, Heron je upoznao Džudi dok je producirala svoje dve emisije iz 1964. u London Paladium sa svojom ćerkom Lizom. Duo je započeo burnu romansu u kojoj su se kružile glasine o braku, uprkos činjenici da Džudi još nije bila razvedena od Lufta. Međutim, nakon što je njen razvod okončan, Heron i Džudi su se brzo venčali na ceremoniji u Las Vegasu u novembru 1965.

Vjenčano blaženstvo je kratko trajalo. U roku od pet meseci, par se zvanično razdvojio, a 1967. njihov razvod je okončan nakon što je Džudi svedočila da ju je Heron zlostavljao. Heron je rekao da ju je "udario samo u samoodbrani".

Miki Dins

Najkraći brak Džudi Gerland sklopljen je samo tri meseca pre zvezdine smrti. Glumica je već bila u nedoumici kada je upoznala Dinsa kasnih 60-ih. Opterećena dugovima i pritiscima da nastavi da radi, njena zloupotreba supstanci je nastavila da utiče na nju fizički i psihički.

Dins, koji je bio 12 godina mlađi od glumice, došao je u njenu hotelsku sobu u Njujorku da isporuči drogu i oni su se slagali, zabavljajući se nekoliko godina pre nego što je Dins zaprosio. Venčali su se u Londonu i iznajmili kucću u kojoj se glumica predozirala, samo 12 dana nakon njenog 47. rođendana. I njen peti muž bio je homoseksualac, a takođe ni on kao ni četvorica njegovih prethodnika, nije uspeo da je sačuva od nje same.

Takođe, Džudi je imala mnogo ljubavnika bez kojih nije mogla.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs