životna priča edi sedžvik

U sebi je nosila svu nesreću ovoga sveta: Bila je zlostavljana, voljena i ponižavana, skončala sama u 28. godini! (FOTO)

Njen život bio je bolna i veličanstvena enigma, obeležena psihičkim problemima, anoreksijom i paklom droge. Ikona lepote šezdesetih i muza Endija Vorhola, umrla je u samoći daleke 1971.

Vip priča
Autor:
U sebi je nosila svu nesreću ovoga sveta: Bila je zlostavljana, voljena i ponižavana, skončala sama u 28. godini! (FOTO)
Edi Sedžvik, Foto: Profimedia

Knjiga Edie: Un American Biography, koju su napisali Džin Stejn i Džordž Plimpton, pojavila se 1994. godine, opisujući kako je Edi “meteorski” osvojila njujoršku scenu iako nije posedovala nikakve posebne talente.

Edina osetljiva psiha jednostavno ju je gurnula i vodila ka anoreksiji i nimfomaniji i kraju tipične zavisnice – smrti used preterane doze barbiturata.

Životna priča najlepše žene 70-tih: Odrastala kao princeza, zavodila najveće bogataše, izgubila sestru 11. septembra! (FOTO)

foto: Profimedia

Interesantna je narativna formula knjige – priča o Edinom životu ispričana je kroz mnogobrojne intervjue. Tako o njoj govore: Džon Kejdž, Truman Kapoti, Pati Smit, Lu Rid, Bob Dilan, Gregori Korso, Norman Majler, Gor Vidal i, naravno, Endi Vorhol. Uz ta imena pojavljuju se i neka manje poznata iz karavana zvanog Fabrike: doktor Roberts, poznat po svojim “magičnim inekcijama kojim je pokretao srca neverovatnih ljudi”, mračni pornoglumac Džo Dalesandro, travestit Kandi Darling, koji je umro used predoziranja hormonima… Galerija neverovatnih likova “kreativnih i divnih”, uvek budnih zahvaljujući pilulama, i pod neprestano budnim, hladnim okom kamere Endija Vorhola.

SHE’S SO FABULOUS!

Dejvid Dalton, Vorholov asistent, priseća se kada je, u proleće 1965. godine, prvi put vidio Edi: “Na jednom sam veoma posećenom partiju, a tu je i gomila pisaca sa govorljivim Normanom Majlerom na čelu, bučni i neugodni kolekcionari umetnina Bob i Etel Skul, pa poznati frizeri…, čitava galerija njujorških najviđenijih lica tog doba. Svi su puštali kosu, nastojeći da budu u trendu i pokušavajući da se istaknu. Tu je i Endi Vorhol – u svojoj srebrenoj čauri pasivnosti i nemosti. Poznavao sam ga, moja sestra i ja bili smo njegovi prvi umetnički asistenti. Sa njim je i njegov tadašnji pomoćnik Žerar Malanga, sa Bejbi Džejn Holzer, članovi Endijeve svite. Uobičajeni dokoni i redovni posetioci, koji su ‘osam dana nedeljno’ prijatna ‘podloga’ na svakoj zabavi.

Najfatalnija plavuša iz ere šezdesetih: Zavela najveće zvezde, navukla sina na drogu, skončala na sred druma! (FOTO)

foto: Profimedia

Odjednom se pojavila jedna čudna devojka u crnim helankama, prugastoj majici kratkih rukava i ogromnim naušnicama. Svojim neobičnim ptičijim pokretima izvela je piruetu do sredine prostorije i nastavila se okretati oko sebe. Začuo se nečiji kratak smeh i pitanje šta se dešava sa tom jadnom devojkom. Nisu bili svesni da se tada celi Edin svet počeo da se okreće, njen svet nalik na vrtešku – možete se popeti, a možete stajati sa strane i posmatrati. A Endi, odjednom probuđen iz svoje indiferentnosti, ustao je i opčinjen progovorio: ‘She’s so fabulous! Ko je ona?’”

SAVRŠENA KANDIDATKINJA

Betsi Džonson, kostimografkinja filma Ciao! Manhattan, ovako je se seća: “Endi je znao da je u njoj pronašao nešto jedinstveno, izvanredno. Edi je predstavljala jedno celo doba, dovoljan je bio onaj njen rasejani pogled sa pet pari lažnih trepavica, sjaj na usnama, teška šminka, frizura Vidala Sasuna. Sem neverovatnog izgleda bila je pametna i imala iza sebe strašnu životnu priču.

Iako se ženio 3 puta, ona je zauzela najveće mesto u njegovom srcu: Ljubavna priča Pola i Linde Makartni! (FOTO)

foto: Profimedia

Bila je savršena kandidatkinja, mlada, prelepa, u Endijevim je rukama oslikavala ono vreme, a bila je sposobna i da stoji na svojim nogama. Padala je i dizala se, u svakom slučaju je bila jedinstvena i večna. To vreme je bilo tako intenzivno, a Edi je morala da bude viđena na svakom mestu gde se nešto dešavalo, na ulici, u teatru… Uvek u centru pažnje. Endi je voleo da se okruži osobama koje su znale da žive, koje su radile sve što su želele, a Edi je bila upravo takva.”

ENDI & EDI

Truman Kapoti je tvrdio da je Vorhol hteo da bude Edi. “Veoma bi mu se sviđalo da je mogao biti sve ono što je ona bila: lepa aristokratkinja, toliko obuzeta samom sobom da je privlačila pažnju i dopadala se svima na prvi pogled. Jedno vreme su čak i fizički neverovatno ličili, oblačili su se na isti način, imali sličnu frizuru i neprestano bili zajedno, nerazdvojni danju i noću. Voleli su se. Edi je bila čista inspiracija, seksi, androgena, kao 14-godišnji dečak koji se sviđa homoseksualcima. Za Vorhola je predstavljala jedno divno delo pop umetnosti koje hoda.”

Bio je magnet za žene, umro pod čudnim okolnostima: Skandalozan život slavnog pevača! (VIDEO)

foto: Profimedia

Ultra Violet, umetnica i (ne)prijateljica Endija Vorhola, izjavila je: “Edi je bila sjajna, ali kada biste je posmatrali izbliza, mogli ste da uočite nešto uznemiravajuće, a to je jedna čarobna preplašena životinja, praćena, drugim rečima – ubijena od strane Vorhola i sačuvana kao trofej, kao glava srne izložena na zidu u kući strastvenog lovca.” Kada je Endi čuo za njenu smrt, kažu da je reagovao tako kao da je čuo informaciju o događaju sa neke druge planete.

DEVOJKA IZ SANTA BARBARE

Sedma od osmoro dece, Edi je bila bogata naslednica, rođena u aristokratskoj porodici u Santa Barbari 20. aprila 1943. godine. Detinjstvo, obeleženo tragičnim epizodama, provela je na prostranom kalifornijskom ranču kao pomalo divlja i izgubljena životinja. Otac Frensis Mintum Sedžvik patio je od manično-depresivnih psihoza i fobija, a majka Alis Delano de Forest, jedna slabašna žena, nije imala nikakvog autoriteta. Edi, kao i ostala deca, nije mogla pobeći od neprestanog očevog uznemiravanja: “Od moje devete godine nije mi davao mira”, prisećala se u filmu Ciao! Manhattan. Brat Minti je kao 15-godišnji alkoholičar smešten u psihijatrijsku bolnicu na Menhetnu, nakon što su ga pronašli u Central Parku gde drži govor nepostojećoj publici. Kao 26-godišnjak izvršio je samoubistvo vešanjem. I brat Bobi, koji je imao psihičkih problema, mlad je izgubio život – završio je pod točkovima autobusa vozeći bicikl.

Bio je opsednut ženama, ali s njom je živeo do smrti: Životna priča najkontroverznijeg fotografa 20. veka!

foto: Profimedia

Edi je prvi put smeštena u bolnicu 1962. godine zbog jednog oblika anoreksije. Nakon godinu dana, dok je na Kembridžu studirala vajarstvo i družila se sa najbriljantnijim studentima, triput nedeljno je odlazila psihijatru. Preselila je u Njujork 1964. godine.

NESIGURNOST

Viktor Bokris, Vorholov prijatelj, hrabri branitelj i autor njegove biografije po imenu Warhol: The Biography, kao i drugih knjiga o ličnostima iz tog perioda, kao što su Lu Rid, Blondi, Kit Ričards, kaže: “Greše oni koji okrivljuju Endija za Edino drogiranje, ona je uzimala amfetamine i pre svog dolaska u Fabriku. Kao što je pogrešno tvrditi da je u Endijevom studiju bilo heroina.” Bokris tvrdi da se Vorhol veoma razljutio kada je pročitao ovu knjigu.

Ona je najslavnija diva erotskih filmova: Životna priča Silvije Kristel! (FOTO)

Iako je voleo i negativne kritike, u ovom slučaju mu se mnogo toga nije dopadalo, naročito kada se radi o rečima koje je navodno Edi izgovorila o njemu i heroinu. Stejn i Plimpton bili su dvoje konzervativaca koji su preko Edi napadali Vorhola. Bokris se seća: “Kada je Edi upoznala Vorhola bila je jedna bogata i izgubljena devojka, sa velikim društvom gej prijatelja, i nije mogla da se pohvali nekim karakterom. Bila je dobra osoba, veoma velikodušna, ali neverovatno nesigurna i konfuzna kada je u pitanju egzistencija. Vrlo brzo je potrošila porodični novac, bila stalno drogirana i nikada nije jela. Endi je upotpunjavao osobe koje je voleo, te je to učinio i sa Edi.”

BOB DILAN

Endi joj je pružio mogućnost da živi, Edi ju je odbacila i ostavila ga zbog Boba Dilana. Htela je da bude pevačica grupe Velvet Underground, koju su formirali Vorhol, Lu Rid i Džon Kejl. Ali, nije znala da peva, pa je njeno mesto zauzela Niko. Fabrika je bio svetli centar umetnosti, a kako bi se ostalo sa Endijem, bilo je potrebno posedovati snažnu dozu lične snage. Edi je bila talentovana, lepa, uprkos alkoholu i drogama, ali je bila slaba i Niko je uspela da je jednostavno svrgne sa njenog trona muze.

Oca su joj ubili, nju strpali u logor: Neverovatna životna priča najlepšeg modela 60-tih sa titulom grofice! (FOTO)

U to vreme se u samo jednoj godini moglo sve promeniti. Niko je donela jedan novi stil u 1966. i kasnijim godinama. Ako je Edi bila hot, Niko je bila kul. Edi je bila devojka, a Niko žena. Neosetljiv na napuštanje, Endi ju je sasvim izolovao, pa je Edi počela da gubi tlo pod nogama. Preselila je u Čelsi hotel (gde je jedne večeri izazvala požar u svojoj sobi, ne ugasivši cigaretu) i besno prešla u Dilanov klan, sanjajući o nastavku glumačke i početku pevačke karijere. Bob Dilan je uvek negirao postojanje bilo kakve sentimentalne veze sa Edi, ali mu je poslužila kao inspiracija za neke njegove pesme, kao Like a Rolling Stone, Just Like a Woman, Leopardskin Pillbox Hat. Kako nije mogla da podnese Dilanov brak sa Sarom Lounds, uprkos datim obećanjima, Edi za njega nije ni glumila ni pevala.

Životna priča Elvisa Prislija: Nju je ostavio zbog Prisile, ali nikad je nije preboleo!

SIROTA MALA BOGATAŠICA

Razočarana zbog neuzvraćene Dilanove ljubavi, Edi se upustila u burnu vezu sa svojim prijateljem Bobijem Njuirtom i tada je heroin postao deo njenog života. I on ju je na kraju ostavio, ne mogavši da prati njeno ludilo i da se bori sa zavisnošću. To je bio početak kraja, možda i kraj jedne epohe. Devojka koja je dominirala svetom sa stranica časopisa Vog, uprkos tome što ju je hram mode držao na distanci zbog droge, počela je da se raspada na komadiće. Sirota mala bogatašica vratila se svojoj porodici u Kaliforniju. Zdravstveno stanje se sve više pogoršavalo i usledili su Edini odlasci u bolnicu. Lokalna policija ju je 1969. uhapsila zbog posedovanja droge, pa je premeštena u Cottage Hospital u Santa Barbaru. Tu je upoznala pacijenta po imenu Majkl Post, za kojeg se udala u julu 1971. godine. Iste godine, 16. novembra, muž ju je ujutro našao mrtvu u krevetu. Uzrok smrti: akutno trovanje barbituratima.

Rođen u bogatstvu, u ratu gladovao, ljubav svog života delio sa Iv Sen Loranom: Burna životna priča Karla Lagerfelda! (FOTO)

HAOS ŽIVOTA

Svi muškarci odreda hteli su da je odvedu u svoj krevet, tretirali su je kao seksualni objekat, pa je Edi zbog toga volela da se druži sa homoseksualcima. S druge strane, sa Edi je bilo veoma teško ostvariti sentimentalnu vezu zbog njene neprestane potrebe za begom iz sopstvenog haosa. A malo koji muškarac bi dobrovoljno hteo da se upusti u takvu avanturu. Tako su na kraju, ipak, svi bežali. Nosila je odmalena teret seksualnog zlostavljanja i nije mogla da očekuje spokojnu i mirnu egzistenciju. Iako inteligentna i kreativna, nije znala da živi. U sebi je nosila svu nesreću ovoga sveta. I prerano nesrećno završila. Još uvek nije zatvorena rasprava o načinu Vorholovog uticaja na Edi. Zna se da je sa njim snimila 11 filmova koji su je proslavili u njujorškom andergraundu, koji je tih godina predstavljao najzanosniji svetski umetničko-kulturalni scenario. O tome da je njihov odnos bio uništavajući za Edi, misterija je i dalje prisutna, a mišljenja i danas potpuno suprotna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs