NIKO NEMA ZANIMLJIVIJI ŽIVOT OD OVE GLUMICE: Ono što je ona preživela, neko neće ni za 3 života


Uprkos svom statusu jedne od kraljica horora svih vremena, Džejmi Li Kertis se plaši strašnih filmova i odbija da ih gleda

Celebrities
12:31h
NIKO NEMA ZANIMLJIVIJI ŽIVOT OD OVE GLUMICE: Ono što je ona preživela, neko neće ni za 3 života
Foto: Profimedia

Džejmi Li Kertis se može pohvaliti fascinantnom i raznolikom karijerom. Većini ljudi poznata je kao glumica, ali Kertis je takođe pronalazač, pisac i dolazi iz dugačke porodične loze holivudskih izvođača, a čak je i baronica, iako ne voli da priča o tome.

Poznata po svojim horor ulogama iz 70-ih i 80-ih, Džejmi Li Kertis nije slučajno dobila nadimak „Kraljica vriska”. Kertis je rođena u etabliranoj holivudskoj porodici, a njena majka, Dženet Li, igrala je jednog od najpoznatijih filmskih likova u bioskopu: Merion Krejn u filmu Psiho. Džejmi je nasledila Lejin talenat za teror i stekla je ime kao zvezda franšize za Noć veštica.

Džejmi Li Kertis
foto: 20TH CENTURY FOX / AFP / Profimedia

Ona je kuma Džejka Gilenhola, i iako kaže da nije njegova vila kuma, ipak kada je Glumac zakoračio u svet šou biznisa, rekla mu je: 'Vidi, ja sam tvoja slavna kuma'.

Džejk Gilenhal
foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Udata za Kristofera Gesta, a što je zanimljivo, Kertis je izabrala svog muža iz časopisa. Bila je njegova slika u časopisu Rolling Stone 1984. i tada je rekla svojoj prijateljici: "Udaću se za tog momka."

Najbolja prijateljica joj je slavna Sigurni Viver, upoznale su se na jednom kastingu. Obzirom da su obe visoke, brinete i lepe, ne čudi što su često konkurisale za iste uloge. Moglo se desiti da ta vrsta konkurencije od njih napravi ljute rivale, ali u njihovom slučaju je to preraslo u veliko prijateljstvo.

Sigurni Viver
foto: Profimedia

Ona i njen muž imaju titule, ali ne pridaju veliki značaj tome. Naime njen muž, Kristofer Gest, peti je baron Haden-Gest, pa tako tehnički pripada kraljevskoj porodici. Kada je Gestov otac umro, par je nasledio titule. Formalno je glumica baronica Haden-Gest. Ali par ne dopušta da im to udari u glavu.

Džejmi Li Kertis, Kristofer Gest
foto: Profimedia

Džejmi Li Kertis je poznata po svojoj visokoj, atletskoj građi. A tokom 90-ih, ta građa se isplatila i izvan ekrana. Kompanija za čarape L'eggs napravila je od Kertis zvezdu svoje reklamne kampanje, a njene noge su postale dragocena roba. U to vreme, Kertisove noge su bile osigurane na milion dolara.

Kertis ne prestaje da iznenađuje, pa u tom maniru, takođe poseduje i 2 patenta za specijalnu vrstu pelena. Izmislila je pelena ima torbicu otpornu na vlagu u kojoj se nalaze maramice za promenu pelena u pokretu. Drugi patent se odnosi na pelene za jednokratnu upotrebu koje sadrže plastičnu kesu i mogu se lako umotati.

Pored svega što joj se u životu dešavalo, ona se godinama borila sa zavisnošću od opioida. Nakon smrti Princa objavila je da je i ona nastojala da ubije emocionalni i fizički bol lekovima protiv bolova. Srećom, glumaca je prevazišla svoju zavisnost i trezna je više od dve decenije. Ističe da je oporavak od zavisnosti od droge njeno najveće dostignuće u životu.

Džejmi Li Kertis je svestrana umetnica, ona nije samo glumica, već i veoma čitan pisac. Objavila je i više knjiga za decu. Gledanje njene ćerke kako raste inspirisalo je Kertis da počne da piše. U proteklih 15 godina, Kertis je napisala skoro 10 knjiga za decu.

Toni Kertis
foto: Profimedia

Zanimljivo je da je Kertis njeno usvojeno prezime, naime ona je ćerka legendarnog holivudskog glumca Tonija Kertisa. Iako je njen otac rođen kao Bernard Švarc, rukovodioci studija su mu rekli da Švarc zvuči „previše jevrejski“, pa je tako rođen Toni Kertis. Umesto da uzme prezime Švarca, Džejmi Li je usvojila Tonijevo umetničko ime kao svoje. Džejmi Li i dalje koristi ime Kertis, ali njena veza sa ocem nikada nije bila tako bliska. Ona se otvorila nakon njegove smrti, rekavši: "On je uradio ono što je trebalo da uradi sa finansijskog stanovišta, što je bilo časno od njega, ali nije bio prisutan kao otac."

Nakon uspeha u Noći veštica 1978. godine, Kertis se mučila da nađe posao. Kao rezultat toga, 1981. godine, Kertis, njena sestra Keli Li Kertis i njena majka Dženet Li, pokrenule su sopstvenu produkcijsku kompaniju pod nazivom Generation Productions. Poenta Generation Productions je bila da napiše scenarije u kojima bi Kertis i njena majka mogle da glume zajedno. Nažalost, nijedan takav projekat nije realizovan.

Zanimljivo je da je Džon Lendis morao da ubedi Paramount da ubaci Džejmi Li u komediju, borio se sa rukovodiocima studija da bi ih uverio da će kraljica vriska biti idealna za komediju sa Edijem Marfijem. Zbog toga je glumica uspela da napravi skok od horora do komedije.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs