TITO JE SAMO NJIH ZVAO DA MU PEVAJU ZA SLAVLJE: Za nju su pričali da mu je ljubavnica, dok je njegov nastup napustio

Njih je Tito najviše voleo i imali su tu čast da ga lično oni zabavljaju

Celebrities
14:54h Autor:
TITO JE SAMO NJIH ZVAO DA MU PEVAJU ZA SLAVLJE: Za nju su pričali da mu je ljubavnica, dok je njegov nastup napustio
Foto: preentscreen/Youtube

Večiti predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito volio je muziku i uživao je u njoj, a ovo su četiri domaće zvezde kojima se posebno divio.

Čola, kao najveća pop zvezda ovih prostora, je iskreno voleo Tita. I on njega. To uopšte nije čudno: Zdravko Čolić je bio primer savršenog omladinca "socijalizma s ljudskim likom".

Pevao je Josipu Brozu nekoliko puta, bio učesnik nekoliko sletova, a nakon njegove smrti snimio i pesmu "Druže Tito, mi ti se kunemo" kojom dokazuje svoju ideološku i ljudsku poziciju. Verovatno je zato, pored fenomenalnih vokalnih sposbnosti i ostao najveća muzička zvezda sa ovih prostora.

Zdravko Čolić
foto: ATA Images

Neda Ukraden je bila poznata kao lepotica, a legende kažu da je maršal imao istančano oko za lepotu, baš kao i za sve druge stvari. Ona je otpevala „Ovo nam je naša borba dala“. Maršal je koristio svaku priliku da uživa u kojoj bi mu Neda Ukraden zapevala!

Neda Ukraden
foto: Printscreen Instagram / neda.ukraden

- Startna pozicija nula, bez novca, bez posla. Onda su počeli ogavni tekstovi o meni u ovdašnjoj štampi. Jednima smetam zbog imena, drugima zato što sam iz Sarajeva, trećima zato što sam pevala Titu, ali ne samo što sam mu pevala... Još su izmislili i da sam mu bila ljubavnica. Ogavno i strašno. Sećam se, jednom mi je jedan ekstremista druge nacionalnosti sprečio nastup, preteći da će baciti bombu na kafić u kom je trebalo da pevam samo zato što dolazim iz Srbije.

Đorđe Balašević
foto: Kurir/Dragan Kadić

Đorđe Balašević je komponovao i najpoznatiju i najhitičniju pesmu o tadašnjem društveno-političkom sistemu „Računajte na nas“ koju je, po sopstvenom priznanju, napisao u vojsci i prezentovao najdražem vođi 1.oktobra 1978. pošto ga je video prvi put dokazavši da je Pinki pao u senu istorijske zbilje.

Goran Bregović je takođe pevao Titu

Ljubav Tita i Brege je kao odnos momka i devojke, gradskih faca, koji su iznad "ljubav i mržnja" odnosa. Oni se vole, poštuju, ali nekako je i za imidž jednog i za imidž drugog bolje da se prave da se ne vole do momenta kada i jednom i drugom to savršeno odgovara.

Goran Bregović
foto: Printscreen Youtube / todorspin

Meteorski uspeh Bijelog dugmeta i histerija nalik onoj za Bitlse je nagnala Josipa Broza da izda poziv Bregi i kompaniji da mu sviraju za novu 1976. u Hrvatskom narodnom pozorištu. Iako su imali novogodišnji nastup u beogradskoj Hali sportova Brega je sve otkazao (navodno kukajući Bebeku da ga je Tito „zaje*ao za veliku lovu“) i otišao da predstavi svoju muziku Josipu Brozu koji je zbog glasnoće i nerazumevanja napustio nastup posle nekoliko minuta zajedno sa ostalim funkcionerima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs