verovali ili ne

I ovo se dogodilo: Proklijalo seme na Mesecu! (FOTO)

Ovo je prvi put da je bilo kakva biološka materija počela da raste na Mesecu

Vesti
14:11h Autor:
I ovo se dogodilo: Proklijalo seme na Mesecu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Semenke koje je kineska misija "Chang'e 4" ponela na Mesec su proklijale, javila je Kineska nacionalna svemirska agencija, a prenose svetski mediji.

Ovo je prvi put da je bilo kakva biološka materija počela da raste na Mesecu, te se ovaj događaj smatra veoma značajnim korakom u dugoročnom istraživanju svemira.

11 znakova koje nam svemir šalje kada smo puni negativne energije!

foto: Profimedia

Neke biljke do sada već su uzgajane u svemiru, ali nikada do sada to nije učinjeno na Zemljinom prirodnom satelitu.

Krompir i pamuk Sposobnost i iskustvo uzgoja biljaka na Mesecu značajno je za sve druge projekte dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trajalo oko dve i po godine, navodi Bi-Bi-Si. To bi značilo da bi astronauti mogli da koriste hranu iz sopstvenog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo snabdeli namirnicama.

Zapečena fantazija: Hrskavi i kremasti krompir sa sirom iz rerne koji ćete obožavati! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Fred Votson, astronom iz australijske opservatorije, rekao je za BBC da su ovo veoma "dobre vesti". "Ovaj uspeh ukazuje na to da možda u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da uzgajaju u kontrolisanim uslovima sopstvene useve na Mesecu", dodao je Votson.

Postavljanje temelja za budućnost Šef projekta mini ekosistema u misiji "Chanh'e 4" Ksi Genksin rekao je da bi nam znanje o rastu biljaka u okruženju s malom gravitacijom omogućilo da postavimo temelje za buduće uspostavljanje svemirske baze.

On je dodao i da bi na primer, pamuk mogao da se koristi za odeću, dok bi krompir mogao da bude izvor hrane za astronaute, a uljana repica za ulje.

Pamuk kiflice: Najmekše testo na svetu! (RECEPT, VIDEO)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs