Dodela nagrade Oskar

Oskar je pred vratima: Za koga navijate?

Došlo je vreme kada ćemo videti ko od ovih slavnih imena dobija zlatnu statuu - objavljen je spisak nominacija
Vesti
08:04h Autor:
Oskar je pred vratima: Za koga navijate?
Foto: AP

Spisak nominacija, o kojima se danima spekuliše, konačno je objavljen, a na njemu gotovo da nema iznenađenja, niti neočekivanih imena.

Glavni favoriti ove godine su tri priče sa izraženim američkim nabojem, što nije naročito čudno. Najviše nominacija, čak 10, osvojila je drama Dejvida Rasela "American Hustle", sa Kristijanom Bejlom i Dženifer Lorens, koji uspešno oživljavaju holivudski glamur i veličanstvenih sjaj prevaranata.

http://www.youtube.com/watch?v=ST7a1aK_lG0

Dženifer Lorens, koja je prošle godine osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu, ima velike šanse da ove godine osvoji isto priznanje u kategoriji sporedne ženske uloge.

Deset nominacija ima i jedan od najboljih filmova godine pre mišljenju kritičara, napeta drama "Gravity" hvaljenog reditelja Alfonsa Kuarona u kojoj među gomilom izvanrednih specijalnih efekata briljira i Sandra Bulok u glavnoj ulozi

http://www.youtube.com/watch?v=OiTiKOy59o4
Prema brojnim predviđanjima ovaj film ima nešto manje šansi da se okiti priznanjem za najbolji film, ali je Cuaron jedan od favorita kada je režija u pitanju.

Nakon osvojenog Zlatnog globusa za najbolju dramu, novo ostvarenje Stiva Mekvina "12 Years a Slave", u oskarovsku trku ulazi sa devet nominacija.

http://www.youtube.com/watch?v=z02Ie8wKKRg

Potresna priča o robu koji nakon otkupljivanja slobode ponovo biva uvučen u ponor robovlasništva pobrala je hvalospeve kritičara, pa mnogi već sada to ostvarenje vide kao dobitnika nagrade za najbolji film.

Kada su nominacije za glumce i glumice u pitanju, sve oči su uprte u Leonarda Dikaprija koji bi, nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja, najzad mogao da osvoji Oskara, iako kritičari ne ocenjuju njegov učinak u filmu "The Wolf of Wall Street" kao najbolji do sada.

Konce mu mogu pomrsiti Metju Mekonahi koji je prošao kroz drastičnu fizičku transformaciju za ulogu u filmu "Dallas Buyers Club", što Akademija uvek ceni, a favorit je i Čuetel Ejdžiefot koji je veoma upečatljiv u filmu "12 Years a Slave".

Kada su glumice u pitanju, nemoguće je ne primetiti Meril Strip koja beleži svoju rekordnu osamnaestu nominaciju za Oskara.

http://www.youtube.com/watch?v=9Hd_uO72h1s

Iako ona u filmu "August: Osage County" besprekornom ulogom problematične majke drži lekciju svim mlađim, a i kolegama svoje generacije, mnogo veće šanse daju se Kejt Blanšet koja je zablistala u poslednjem filmu Vudija Alena "Blue Jasmine".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs