Porodica objavila vest

Preminuo Džordž Buš stariji: Bivši predsednik Amerike umro u 95. godini

Pre nego što je počeo da se bavi politikom 1964. godine, bio je avijatičar u Drugom svetskom ratu i naftni tajkun

Vesti 01.12.2018. - 10:53h Autor: Kurir
Foto: EPA / Kimmo Mntyl

Četrdeset prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džordž Buš stariji, umro je u 95. godini, objavio je njegov sin Džordž Buš mlađi, 43. predsednik SAD.

 

Buš je umro u petak uveče, izjavio je portparol njegove porodice medijima.

 

Buš je bio predsednik SAD 1989-1993, pošto je služio dva mandata kao potpredsednik SAD, u administraciji Ronalda Regana.


Prethodno je u dva mandata bio potpredsednik za vreme Ronalda Regana, a bio je i šef Centralne obaveštajne agencije (CIA).

 

Popularnost mu je naglo porasla sa uspehom SAD u Zalivskom ratu 1991. godine, naveo je AP. Uprkos popularnosti koja je zbog toga dostizala i rejting od 90 odsto među građanima, bio je kritikovan da je zapostavio pitanja iz unutrašnje politike i na izborima 1992. godine ga je pobedio Bil Klinton.


Pre nego što je počeo da se bavi politikom 1964. godine, bio je avijatičar u Drugom svetskom ratu i naftni tajkun.

 

Bušova supruga Barbara preminula je pre osam meseci, podseća AP. On je u aprilu primljen u bolnicu zbog infekcije, nedelju dana nakon smrti supruge.


Rojters navodi da je Buš živeo duže od bilo kog od njegovih prethodnika.

Buš stariji je bio avijatičar iz Drugog svetskog rata, a zatim i naftaški tajkun u Teksasu, pre nego što je 1964. godine ušao u politiku, kao član Republikanske partije.

 

Buš je u aprilu ove godine zbog infekcije primljen u bolnicu, na odeljenje intenzivne nege, nedelju dana pošto mu je umrla supruga Barbara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...