Inicijacija

Dešifrovana tajna zakletva italijanskih mafijaša

Reč je o zakletvi koju bi novi član trebalo da odrecituje, a ispisan na tri stranice azbukom koja je mešavina arapskih, ćiriličnih i kineskih karaktera
Vesti
01:02h
Dešifrovana tajna zakletva italijanskih mafijaša
Foto: Thinkstock

Italijanska policija uspela je da dešifruje misteriozni kodirani tekst koji sadrži detalje o tajnoj inicijaciji novajlija u mafijašku organizaciju.

Tekst ispisan specijalnim slovima pripada ndrageti, kriminalnoj mreži iz Kalabrije, na jugu Italije, koja važi za najveću organizaciju za krijumčarenje kokaina u Evropi.

Kako prenosi BBC, "dokument" je pronađen tokom istrage ubistva visokog profila u Rimu, u januaru prošle godine.

"Otkriveni tekst pokazuje da iako se bave velikim biznisom i predstavljaju kriminalnu grupu sa globalnim prisustvom, mafijaši i dalje koriste arhaične sisteme", rekao je Renato Korteze, šef interventne policijske jedinice u Rimu.

Tekst sadrži detalje o polaganju zakletve prilikom primanja novih članova u mafijaški klan poznat kao klan San Luka.

"Reč je o zakletvi koju novajlija treba da odrecituje kako bi postao član ndragete", objasnio je Korteze, dodajući da je to prvi takav dokument koji je otkriven u Rimu.

Tekst zakletve, ispisan na tri stranice azbukom koja je mešavina arapskih, ćiriličnih i kineskih karaktera, pronađen je zajedno sa oružjem i municijom. Dešifrovala su ga dva policajca, ljubitelja enigmatike, kojima je trebalo nekoliko sedmica da razbiju kod.

Ndrageta trenutno važi za najmoćniju mafijašku organizaciju u Italiji, ispred sicilijanske koza nostre. Kirminalna mreža obavlja poslove širom Evrope i sarađuje sa kolumbijskim narko kartelima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs