Napad na privatnost

Hakeri objavili privatne poruke sa 81.000 profila: I Gugl kriv za curenje podataka sa Fejsbuka!

Hakeri su objavili poruke sa najmanje 81.000 korisničkih profila, pa se kompanija Fejsbuk našla pred novim problemima

Vesti
13:46h Autor:
Hakeri objavili privatne poruke sa 81.000 profila: I Gugl kriv za curenje podataka sa Fejsbuka!
Foto: Shutterstock

Hakeri su rekli da imaju podatke za 120 miliona naloga koje pokušavaju da prodaju, iako nije sigurno koliko je taj broj tačan.

Iz Fejsbuka kažu da njihovi podaci nisu ugroženi, ali da su preuzeli korake kako bi sprečili da novi računi budu pogođeni. Hakeri su do ovih podataka najverovatnije došli kroz maliciozne ekstenzije za različite internet brauzere.

Najveći broj pogođenih profila je u Rusiji i Ukrajini, iako je bilo onih i iz Velike Britanije, Brazila, SAD-a i drugih država. Hakeri su kroz svoje oglase nudili pristup računima za samo 10 centi, međutim taj oglas je u međuvremenu skinut.

“Kontaktirali smo kreatore internet brauzera kako bi osigurali da više ne mogu da se skinu ti maliciozni dodaci za programe”, rekao je Gaj Rosen iz Fejsbuka i dodao da su kontaktirali vlasti kako bi se uklonile stranice koje su prikazivale podatke sa profila.

Sve je počelo da se otkriva još u septembru, kad je na jednom od foruma, korisnik FBSaler objavio post u kojem je napisao: “Prodajemo lične podatke Fejsbuk korisnika. Naša baza uključuje 120 miliona profila".

BBC je uz pomoć kompanije “Digital Shadow” istražio njihove navode i potvrdio da je više od 81.000 profila koji su objavljeni kao “tester”, imalo privatne poruke. Došli su do još 176.000 profila, iako neke od informacija poput mejlova i telefonskih brojeva nisu bili objavljeni pa nisu mogli da ih analiziraju. Kontaktirali su pet korisnika i potvrdili da su stvarno postovi njihovi.

Među porukama su bile fotografije s odmora, jedan čet je imao razgovor o koncertu grupe Dipeš mod, a u trećem je bila porodična rasprava oko zeta. Tu je bila i intimna prepiska jednog para.

Jedna od stranica gde su podaci objavljeni bila je u Sankt Peterburgu, a s te adrese se širio i “LokiBot Trojan” koji je omogućavao ljudima pristup raznim lozinkama.

foto: Shutterstock

Čega se treba paziti

Kako se navodi, Chrome, Opera ili Firefox omogućuju različite ekstenzije u kojima su različiti alati za označavanje stranica, mini igre, alati za produktivnost ili kupovinu. U brauzerima ih vidimo na alatnoj traci pored polja za URL adresu i kao što smo naveli, Fejsbuk tvrdi da se u takvim ekstenzijama kriju maliciozni kodovi koji su pratili aktivnost pogođenih ljudi. Međutim, ne kažu o kojoj se ekstenziji radi već samo naglašavaju da nije njihova krivica curenje podataka.

Ako je stvarno krivica u nekoj od ekstenzija, onda deo krivice leži i na autorima brauzera, a to su kompanije poput Gugla, koje nisu dovoljno proverile različite ekstenzije koje su dostupne u njihovim prodavnicama.

Mediji su kontaktirali ljude koji su objavili oglas za prodaju podataka i hteli su da saznaju da li se radi o podacima iz skandala Kembrdižd analitike ili iz hakovanja koje je otkriveno u septembru.

Ubrzo je stigao odgovor. "Džon Smit" im je odgovorio da podaci nemaju veze s tim curenjima iz Fejsbuka i da se među podacima 120 miliona korisnika nalazi 2,7 miliona Rusa.

Međutim, iz kompanije "Digital Shadows" kažu da sumnjaju u to jer je malo verovatno da bi Fejsbuk propustio tako velik gubitak podataka. “Smit”, odnosno, ko god se krio iza tog imena nije pojasnio zašto nisu svoj napad šire reklamirali, ali tvrde i da ovo nije povezano s vlastima i hakerskom grupom povezanom s Kremljom.

foto: Profimedia

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs