Pravoslavna crkva slavi

NA TOMINDAN, SVI SRBI POŠTUJU JEDAN OBIČAJ: Danas se strogo držite ovoga!

Pošto nosi pečat oblaka, veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop

Vesti
09:36h Autor:
NA TOMINDAN, SVI SRBI POŠTUJU JEDAN OBIČAJ: Danas se strogo držite ovoga!
Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici 19. oktobra obeležavaju dan posvećen Svetom Tomi, Hristovom apostolu koji nije odmah poverovao u vaskrsnuće Isusa.

Tada se Isus Hrist ponovo javio učenicima, a Tomi se posebno obratio da pruži ruku i dodirne mu rebro, kako više ne bi bio neveran. Toma nije bio samo neveran, već je imao problema sa vremenom.

U Novom zvetu je zapisano da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje grob otvoren. Tada se videlo da je njen grob prazan, da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

Bogorodica spasila celu porodicu od komšijskih mađija: Žena se kune da je sve bilo ovako!

foto: Wikipedia

Tomindan se u mnogim krajevima slavi kao krsna slava.

Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade, kao i bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova.

Postoji stara srpska izreka "Sveti Toma, sedi doma", pa se na ovaj dan nigde ne ide (izuzev u crkvu), i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.

(Stil.kurir.rs)

Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs