Nezadovoljan

Stiv Mekvin: Holivud se ne bavi dovoljno temom ropstva

Proslavljeni režiser kivan je na holivudsku produkciju jer godinama unazad izbegava da se bavi problemom ropstva, za razliku od Drugog svetskog rata i holokausta
Vesti
14:26h Autor:
Stiv Mekvin: Holivud se ne bavi dovoljno temom ropstva
Foto: Reuters

Režiser Stiv Mekvin kritikovao je Holivud zbog toga što su u filmovima godinama izbegavali temu ropstva.

Njegov najnoviji film "12 godina ropstva" je beskompromisni portret ropstva u SAD i jedan od favorita za Oskara i Baftu, a prošle noći nominovan je i za nagradu američkog Udruženja producenata.

Mekvin, dobitnik Tarnerove nagrade za umetnost, slavu je stekao filmovima "Glad" i "Sram" smatra da "ljudi nekako ne žele da se prisete tog trenutka u istoriji".

- Drugi svetski rat je trajao pet godina i snimljeno je na stotine filmova o njemu i holokaustu. Ropstvo je trajalo 400 godina i snimljeno je manje od 20 filmova na tu temu. Moramo da uspostavimo ravnotežu i pogledamo to vreme - rekao je režiser.

Film u kome glume Čivetel Edžiofor, Majk Fasbender, Benedikt Kamberbač i Bred Pit je istinita priča o Solomonu Nortupu, Njujorčaninu koji biva otet i prodat u ropstvo 1841. godine. Film je zasnovan na njegovoj autobiografiji koja je objavljena 1853. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs