Od 18. do 23. januara

Zaz dolazi na Kustendorf

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da će među gostima Sedmog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf biti režiser Asgar Farhadi, glumica Berenis Bežo koja će biti i predsednica žirija i francuska muzička zvezda Zaz
Vesti
09:28h Autor:
Zaz dolazi na Kustendorf
Foto: Beta

Sedmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 18. do 23. januara 2014, a glavni gosti festivala su režiser Asgar Farhadi, glumica Berenis Bežo koja će biti i predsednica žirija i francuska muzička zvezda Zaz.

Kako je danas novinarima rekao osnivač festivala režiser Emir Kusturica, gotovo svi autori filmova u takmičarskom programu, koji pokriva oblast od Singapura do Severne Amerike i od Kine do Južne Amerike, potvrdili su učešće na festivalu.

"Najskuplje je bilo da ih dovedemo", rekao je on kroz šalu.

U takmičarskom programu Kustendorfa su filmovi Asgara Farhadija "Prošlost", Aleksandrosa Avranasa "Gospođica Nasilje", Jurija Bikova "Major", Paola Sorentina "Velika lepota", Fransoe Ozona "Mlada i lepa" i Đanfranka Rozija "Sveti GRA".

O pobedniku festivala odlučivaće žiri na čelu sa Bežo, a u kome su i Giljermo Arijaga, Srćan Koljević. Kusturica je dodao i da će Farhadi održati masterklas i dobiti nagradu festivala. Ocenivši da se svetski film danas lomi i da u toj lomljavi ostanu autorski filmovi a sa željom da publici pokaže "bisere" američkog novog talasa 1970-ih, Kusturica je najavio da će tokom Kustendorfa biti prikazani filmovi "I konje ubijaju, zar ne" Sidnija Polaka, "Plavi vojnik" Ralfa Nelsona, "Pet lakih komada" Boba Rafelsona, "Kabare" Boba Fosija i "Opasne ulice" Martina Skorsezea i održana predavanja o tim vremenima.

"Ako uporedimo "I konje ubijaju, zar ne" i "Farmu", vidimo da smo se degradirali kao ljudi i vratili primitivnom, životinjskom" rekao je Kusturica.

On je posebno izdvojio Rafelsonov film "Pet lakih komada" koji je njega i mnoge druge 1970-ih "zarazio" filmom i "Kabare" pošto, kako je rekao, živimo u vremenu rastućeg fašizma i nacizma, ali to nećemo da priznamo. Pošto je cilj Kustendorfa da promoviše mlade i nove autore formirana je i nova sekcija "Novi autori" u okviru koje će biti prikazan film "Dragan Vende - Zapadni Berlin" i "Mali Budo".

U muzičkom programu nastupaju Zaz, Emir Kusturica i "The No Smoking Orkestra", "Riblja čorba", Mostar sevdah reunion i Mahala Rai Banda. Kusturica je zahvalio Ministarstvu kulture sa ministrom Ivanom Tasovcem na čelu na pomoći i rekao da je predstojeći Kustendorf organizovan za kratko vreme, pošto su do pre mesec i po dana mislili da ga neće ni biti.Festival je realizovan uz pomoć vlade, Mećavnika i "The No Smoking Orkestra". Osvrnuvši se na plakat koji je urađen u maniru Munkovog "Krika", Kusturica je, uz osmeh, rekao da plakat odražava raspoloženje organizatora, ali i činjenicu da je svetski film u krizi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs