Završen Sedmi Međunarodni filmski festival

Ivan Tasovac zatvorio Kustendorf: Dosta je bilo, smatrajte se zatvorenim (FOTO)

Nakon dodela nagrada, zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta, ministar kulture je i zvanično zatvorio Sedmi fffestival na Mokroj gori
Vesti
20:30h Autor:
Ivan Tasovac zatvorio Kustendorf: Dosta je bilo, smatrajte se zatvorenim (FOTO)
Foto: Kurir / Zoran Šaponjić

Sedmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf završen je sinoć dodelom nagrada - Zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta najboljim kratkometražnim filmovima studentima i debitanata.

Od 18. januara u takmičarskom programu prikazano je 15 kratkometražnih filmova studenata i debitanata iz 11 zemalja, u selekciji Dunje Kusturice.

Nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za najbolje filmove dodelio je žiri na čelu sa francusko-argentinskom glumicom Berenis Bežo. Članovi su pisac, scenarista i reditelj iz Meksika Giljermo Arijaga i srpski scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Zlatno jaje dobili su Andrej Kolenčik i Peter Beganji za film "Postavka", Srebrno jaje dobila je Julija Kolberger za film "Uskršnje mrvice" dok je Bronzano jaje otišlo Luki Popadiću za film "Mamci i udice". Obrazlažući odluke Bežo je istakla da je opšti utisak članova žirija raznovrsnost autorskih rukopisa i izraza u kratkometražnim filmovima koje su pogledali i da, posle projekcija filmova mladih autora, autorski film ima svetlu budućnost.

Kustendorf, čiji je osnivač poznati režiser Emir Kusturica, sinoć je završen pozdravnim slovom, uručenjem zahvalnica mladim režiserima i nastupom Akademskog folklornog ansambla "Svetozar Marković" iz Kragujevca koji su izveli narodna kola iz Glamoča i Šumadije.

Festival je i zvanično zatvorio ministar kulture Ivan Tasovac koji je rekao da je došavši na Kustendorf rešio da promeni stare običaje i nepisana pravila da ljudi iz vlasti svečano, pompezno i samozadovoljno otvaraju festival.

"Mislim da pravoj prirodi vlasti ipak više odgovara da festivale zatvara, tako da dosta je bilo, smatrajte se zatvorenim", rekao je Tasovac.

Mladim sineastama iz celog sveta nagrada je bio već i sam boravak u Drvengradu zbog mogućnosti da u direktnom kontaktu čuju iskustva afirmisanih autora, gostiju festivala koji su držali radionice. Njaveću pažnju među njima privukao je iranski reditelj, oskarovac Ašgar Farhadi. Gosti su bili i reditelji Paolo Sorentino (Italija), Aleksandros Avranas (Grčka), Jurik Bikov (Rusija), snimatelj Januš Kaminski (Poljska)...U muzičkom delu Kustendorfa glavna zvezda bila je francuska pevačica Zaz (Izabel Žofrua).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs