Pravoslavlje

Svako ko se danas nađe u nevolji, treba da ode do crkve i pomoli se Svetom Kaliniku uz OVE reči!

Ko veruje, izbaviće se

Vesti 11.08.2018. - 10:56h Autor: Dnevno.rs
Foto: Vikipedija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svetog mučenika Kalinika, hrišćanskog svetitelja rodom je iz Kilikije koji se odrekao svih ovozemaljskih blaga i, u doba početaka hrišćanstva, pošao da propoveda ovu religiju.

 

 

U Ankiri (današnjoj Ankari) Sveti Kalinik je uhvaćen od nekoga mnogobožačkog kneza Sakerdona. Knez mu je pripretio mukama, ako se ne pokloni idolima, a predanje kaže da je svetitelj na to odgovorio: "Meni je svaka muka za Boga moga tako dobro došla kao gladnome hleb".

 

Kalinik je nakon toga strašno mučen, ali se knezu upravo ova surovost obila u glavu. Naime, gledajući svetiteljeve muke i mir sa kojim ih podnosi mnogi žitelji Ankare su i sami poverovali u Isusa i moć jednog Boga.

 

Kad vidiš ženu u crnom plaštu, došao je ili spas, ili kazna: Sve moći Svete Petke!

foto: Shutterstock

 

Zato se knez nije usudio da ga ubije već je naredio da se Kaliniku obuju gvozdeni opanci sa ekserima unutra i da se otera u Gangru (današnji Džankiri). Priča se da su vojnici na putu ožedneli, a vode nije bilo, pa se Kalinik pomolio Bogu, i izveo vodu iz jednog kamena.

 

Kad su stigli u Gangru mučitelji su Svetog Kalinika bacili u zažarenu peć. Priča kaže da se svetitelj se pomolio Bogu govoreći: "Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”. Potom je sam ušao u vatru.

 

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su, kada se vatra ugasila, našli Svetog Kalinku mrtvog, ali je njegovo telo bilo celo i od ognja nepovređeno. Postradao je zbog vere u Isusa Hrista oko 250. godine.

 

Danas se veruje da je Sveti Kalinik zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uverenja i da blagosilja svakoga ko je spreman da do kraja strada zbog svojih ispravnih načela.

 

Hrišćani veruju da svako ko se danas nađe u problemu ili kakvoj nevolji, treba da ode do crkve, zapali sveću i pomoli se Svetom Kalniku ovim rečima:

"Mučenik Tvoj Gospode, Kalinik, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše".

 

Najmoćnija molitva Bogorodici: Izbavlja iz nevolje, nepravde i potištenosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs