Opšta pomama

Od konobara do molera: Sezonski poslovi koji donose mesečnu zaradu i do 2.000 evra!

Spasioci i čuvari plaža zarađuju oko 600 evra, dok najmanje novca dobijaju sobarice koje mesečno inkasiraju do 500 evra

Vesti 24.06.2018. - 13:49h Autor: Telegraf / G.Avalić
Foto: Profimedia

Branje voća, rad u plastenicima, građevinski radovi, konobarisanje, održavanje soba i rad u buticima na primorju samo su deo široke palete poslova koje se svakog leta nude sezoncima.

 

Proleće je polako iza nas, ali i narednih nekoliko letnjih meseci pruža dobru priliku za zaradu. U zavisnosti od vrste posla i zemlje u kojoj se nadniči, zarade mogu da idu od 300 do 2.000 evra mesečno.

 

Poslovi u Beogradu

 

Kao i svake godine i ove se u Beogradu najviše traže konobari, pomoćno osoblje u kuhinjama i sobarice. U zavisnosti od pozicije, za ugostiteljske poslove plaća se između 160 i 200 dinara po satu.

 

U prestonici vlada i velika potreba za poslovima čišćenja na kojima se zarađuje između 150 i 300 dinara po satu. Kako svi restorani imaju dostavu, oni koji žele da provedu leto donoseći porudžbine za sat vremena rada mogu da zarade 160 dinara, dok su poslovi obezbeđenja nešto plaćeniji i kreću se oko 200 dinara po satu.

 

Kao i uvek, i ove godine je najisplativije baviti se građevinskim poslovima, jer se, u zavisnosti od težine posla, zarada kreće od 300 do 500 dinara po satu.

 

Branje voća

 

Za sezonce u Srbiji uvek ima posla u poljoprivredi, ali upravo od tih poslova mladi najčešće beže. Potreba branja kasnih sorti jagoda, malina, borovnica, bresaka, jagoda, jabuka, šljiva i ostalog voća otvara mogućnost zarade od 1.500 do 2.500 dinara dnevno, odnosno oko 300 evra mesečno.

 

Najviše se plaća branje borovnica, pošto je i najteže, pa za dan branja crnih plodova sa bodljikavog žbuna može da se stavi u džep i do 4.000 dinara. Berači se traže širom Srbije, a najviše u okolini Ivanjice, Arilja, Guče i Kosjerića.

foto: Shutterstock

Konobarisanje na primorju

 

Bilo da je Hrvatsko, Crnogorsko ili Grčko, na odlazak na primorje odlučuju se mahom konobari i kuvari. Nekada je najviše naših ljudi odlazilo u Crnu Goru, ali otkako Hrvatska kuburi sa radnicima, sve više građana Srbije odlučuje se da leto provede radeći u njihovim ugostiteljskim objektima.

 

Plata koja ih očekuje kreće se od 800 do 1.000 evra za konobare, plus bakšiš koji u letnjim mesecima nije zanemarljiv. Kuvari zarađuju znatno više, od 800 do 2.000 evra.

 

Na crnogorskom delu Jadrana, u Budvi, Tivtu, Baru, Kotoru, plate su malo manje, od 400 do 600 evra za konobare, ali bakšiš na mnogim mestima zna da bude i bolji nego u Hrvatskoj.

 

Spasioci i čuvari plaža zarađuju oko 600 evra, dok najmanje novca dobijaju sobarice koje mesečno inkasiraju do 500 evra. Za sve ove poslove smeštaj je obezbeđen, a često i bar jedan obrok.

 

Moleraj u Mađarskoj

 

Veliki broj Vojvođana ima mađarski pasoš, pa su im lako dustupni i sezonski poslovi u Mađarskoj. Zbog manjka radnika, Mađarska je pojednostavila uslove za dobijanje dozvole za rad i za one koji nemaju njihov ili EU pasoš.

 

U ovoj zemlji posla ima za molere, zidare, električare, keramičare i sve druge zanatlije, a prosečna plata ide do 1.000 evra mesečno.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs