Presuda

Vorholov portret Fare Fosit pripao Rajanu O'Nilu

Univerzitet u Teksasu tužio je 2011. godine O'Nila zbog vlasništva nad Vorholovom slikom iz 1980, ali je porota odlučila da portret pripada glumcu sa kojim je bila tri decenije u vezi
Vesti
19:52h
Vorholov portret Fare Fosit pripao Rajanu O'Nilu
Foto: AP

Glumac Rajan O'Nil sme da zadrži portret svoje pokojne dugogodišnje partnerke Fare Fosit koji je naslikao Endi Vorhol, odlučila je porota.

Univerzitet u Teksasu tužio je O'Nila zbog vlasništva nad Vorholovom slikom iz 1980. Tužba je podneta 2011. pošto je zvezda "Čarlijevih anđela" svoju umetničku kolekciju poklonila fakultetu pre smrti 2009. U toj kolekciji nalazi se i sličan porter glumice, sa njenim prepoznatljivim loknama, takođe rad Vorhola.

Univerzitet je tvrdio da je Fosit želela da univerzitet ima oba portreta. Porota je presudila drugačije, posle dva dana većanja. Univerzitet je, kako navode agencije, razočaran takvom odlukom.

"Tražili smo drugi portret Fare Fosit da bismo ispoštovali njenu ostavštinu. Ona je sva svoja umetnička dela ostavila Univerzitetu Teksas i smatrali smo da je važno da ispoštujemo njene želje".

Sporna slika stajala je u spavaćoj sobi Rajana O"Nila u njegovoj kući u Malibuu i univerzitet je za nju saznao kada se pojavila u rijaliti šou u kome igra i O'Nil. Holivudski zlatni par O'Nil i Fosit nikada nisu bili u braku ali je njihova burna veza trajala tri decenije. Iz te veze imaju i sina. O'Nil je u svom svedočenju naveo da je bio prijatelj sa Vorholom i da mu je poklonio portret Fositove uz njenu saglasnost. Koleginica Fositove iz "Čarlijevih anđela" Džeklin Smit takođe je svedočila u korist O'Nila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs