Nakon duge i teške bolesti

Preminula Ružica Sokić

Legendarna srpska glumica preminula je jutros u 79. godini, a datum sahrane će biti naknadno objavljen
Vesti 19.12.2013. - 11:22h
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Čuvena glumica Ružica Sokić, preminula je jutros u 79. godini nakon duge i teške bolesti. Ona je oko 10.30 jutros, preminula na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije. Datum i mesto sahrane će biti naknadno saopšteni.

 

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu "Doktor", da bi potom igrala u filmovima "Kad budem mrtav i beo", "Bokseri idu u raj", "Užička republika", "Savamala" i drugima. Komedija Tesna koža donela joj je najveću popularnost, a za film "Žuta" nagrađena je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli.

 

Neke od njenih poznijih velikih uloga su Taska u velikom bioskopskom hitu Zona Zamfirova i kuma Anica u popularnoj seriji Greh njene majke.Ružica je često prikazivana kao zavodnica. Neke od tih uloga, poput Žute ostale su najupečatljivije.[1] Tu spadaju još i snaja Ruža u Drugoj Žikinoj dinastiji i Veliborka Veca u Srećnim ljudima.Sokićeva je dobitnica nagrada Velika Žanka i Dobričin prsten.

Tokom 2010. objavila je knjigu sećanja „Strast za letenjem“.

 

Rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista „Pravda“ Petra Sokića (1893 — 1964). Još kao devojčica učestvuje u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, ubrzo prelazi u Atelje 212, gde će brojnim ulogama (prvenstveno savremenog i domaćeg repertoara) otkriti i potvrditi dar „rođene glumice“. Glumila je u oko 40 filmova.

 

Šira publika najviše je pamti po ulozi u komediji Tesna koža:

http://www.youtube.com/watch?v=WCHdGsD1QKI
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...