U humanitarne svrhe

Pikasov crtež vredan milion dolara, prodat za 100 evra

Amerikanac koji se prijavio na onlajn humanitarnu lutriju, tražio je neku sliku za svoju dnevnu sobu, a dobio crtež Muškarac sa operskim šeširom, iz Pikasove kubističke faze
Vesti 19.12.2013. - 10:10h Autor: Tanjug
Foto: Reuters

Crtež Pabla Pikasa vredan milion dolara juče je jedan 25-godišnji Amerikanac kupio na onlajn humanitarnoj lutriji za svega 100 evra, prenose agencije.

 

Džefri Gonano je rekao da je tražio neku sliku za svoju dnevnu sobu kada je pročitao novinski članak o crtežu "Muškarac sa operskim šeširom" koji je Sodbi u Parizu ponudio na humanitarnoj lutriji.

 

"Pomislio sam, što da ne", rekao je ovaj projekt menadžer Rojtersu.

 

I pored ogromne vrednosti crteža, Gonano ne planira da ga proda, bar ne još. Njegov pobednički tiket 747815 izvukao je kompjuterski sistem u sredu i bio je jedan od 50.000 tiketa za onlajn prodaju dela po ceni od 100 evra kako bi se prikupila sredstva za očuvanje drevnog grada Tir u današnjem Libanu.

 

Organizatori kažu da su u lutriji učestvovali ljudi iz Francuske, Nemačke, Irana, Kirgistana i veliki broj Amerikanaca. Mali crtež iz 1914. urađen je tokom umetnikove kubističke faze i od njujorške galerije ga je, uz pomoć zajma iz banke, kupila Asocijacija spasite Tir. Organizatori kažu da su delo platili nešto manje od milion dolara koliko su ga procenili Sodbijevi stručnjaci.

 

Prodaju je odobrio i Pikasov unuk Olivije koji je rekao da bi njegov deda bio oduševljen što je njegov rad prodat za dobru stvar.

 

"Moj deda je bio pionir u svemu, u ljubavnom životu, u umetnosti tako da sam uveren da bi pomogao ovu akciju", rekao je on.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...