Makron ne odustaje

Francuska zabranjuje mobilne telefone u osnovnim školama: Pravilo će važiti i za učenike i za nastavnike

I druge zemlje počele da razmišljaju o sličnim merama

Vesti 11.06.2018. - 12:44h Autor: nationalgeographic.rs
Ilustracija, Foto: Profimedia

Francuski učenici zavisni od mobilnih telefona moraće u školi da prežive bez njih zbog nacrta zakona koji je ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker u četvrtak predstavio kao "meru detoksikacije" za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

 

Predsednik Emanuel Makron, čija stranka ima uverljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mere u parlamentu, na vreme da se uvede pre iduće školske godine u septembru.

 

Osnovne škole bez mobilnih telefona predizborno je obećanje Emanuela Makrona.

 

Više od 90 odsto francuske dece stare 12 ili više godina poseduje mobilni. Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele da razmišljaju o sličnim merama.

 

"Mobilni predstavljaju tehnološki napredak, ali ne smeju da monopolizuju naš život", rekao je ministar Blanker za televizijski kanal LCI njuz.

 

"Ne možete se snalaziti u tehnološkom svetu ako ne znate da čitate, pišete, računate, poštujete druge i radite u timu", dodao je.

 

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila predlog zakona.

 

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stefana Krošeta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbednosni rizik. Dodao je da su učiteljima potrebni telefoni u slučaju vanrednih situacija.

 

Pobornici mere tvrde da upotreba pametnih telefona kod dece i mladih pogoršava zlostavljanje na internetu, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije. Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe tlefona, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs